investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Cena benzínu vystoupala na letošní maximum a dál rychle roste

11.04.2019

V uplynulém týdnu jsme mohli pozorovat prudký růst ceny benzínu, který pokořil hranici 32 korun za litr...

V uplynulém týdnu jsme mohli pozorovat prudký růst ceny benzínu, který pokořil hranici 32 korun za litr. Tato hranice odolávala od 22. prosince 2018. Aktuální cena benzínu je nejvyšší za celý letošní rok. Oproti tomu se cena nafty v uplynulém týdnu vyvíjela výrazně klidněji. Nafta sice také zdražovala, ale v průměru jen o pár haléřů denně. V důsledku tohoto vývoje je cena benzínu od 3. dubna vyšší než cena nafty a cenový rozdíl mezi oběma typy pohonných hmot narůstá.

Růst cen na čerpacích stanicích budeme sledovat i v následujícím týdnu. Mohou za to vysoké ceny ropy. Ropa Brent se aktuálně pohybuje kolem úrovně 71 dolarů za barel. Na začátku roku se přitom barel ropy Brent obchodoval za 55 dolarů za barel. Podobné je to i u ropy WTI, která za letošní rok vystoupala z úrovně 45 na 64 dolarů za barel.

 

Jediné, co v uplynulém týdnu mohlo řidičům dělat radost, byl posilující kurz koruny vůči dolaru. Dolar lze aktuálně koupit za 22,71 koruny, což je o 17 haléřů méně než před týdnem. V důsledku tohoto vývoje se snižuje cena dováženého zboží. To se týká i ropy a ropných produktů. Vývoj kurzu koruny vůči dolaru však nedokáže přehlušit skutečnost, že se cena ropy pohybuje na svých pětiměsíčních maximech. Lze proto očekávat další zvyšování cen pohonných hmot.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Růst ceny ropy je důsledkem omezených dodávek kartelu OPEC. Současná produkce kartelu je nižší o 2,0 milionu barelů ropy za den oproti úrovni z října 2018, kdy došlo k prudkému pádu ceny ropy. Významnou roli hrají americké sankce na Venezuelu, které snížily tamní produkci o 0,3 milionu barelů za den. Podobné je to i u íránské produkce, která se snížila o 0,6 milionu barelů za den."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top