investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Častá chyba při obchodování na burze

27.03.2019

Investoři si většinou myslí, že jsou při sestavování svých portfolií racionální...

Investoři si většinou myslí, že jsou při sestavování svých portfolií racionální. V praxi se však setkávám s celou řadou stále se opakujících chyb. Jedna z nich je natolik častá, že dokonce získala své jméno. Říká se jí chyba utopených nákladů. Představme si situaci, kdy investor potřebuje peníze a rozhodne se, že prodá část svého akciového portfolia. Na výběr má přitom dvě možnosti. Buď prodá akcie společnosti A, na kterých vydělal pěkných 10 procent, nebo prodá akcie společnosti B, čímž by realizoval ztrátu 5 procent. Pro kterou možnost se pravděpodobně rozhodne? Většina investorů by zřejmě prodala akcie společnosti A, aby měli dobrý pocit, že na burze vydělali. V jejich úvaze přitom hrají silnou roli takzvané utopené náklady, které je nutí poměřovat vyhlídky investic vzhledem k realizované nákupní ceně. Ve skutečnosti však další vývoj investic není ovlivněn již vynaloženými náklady. Ty jsou utopené a neměly by proto ovlivňovat rozhodování. Jediné, co by mělo být rozhodující, je úvaha nad tím, které akcie v budoucnu přinesou větší zisk. Jestliže by například šlo předpokládat, že akcie společností A i B budou pokračovat ve svých současných trendech, je lepší realizovat malou ztrátu, prodat akcie společnosti B a přitom se těšit na velký zisk v budoucnu. Mnoho investorů však raději podlehne klamu utopených nákladů. Realizují malý zisk a budou dál držet akcie společnosti B, na kterých budou prohlubovat svou ztrátu.

Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"O rozhodování investorů bylo napsáno již mnoho knih. Osobně bych doporučil poněkud netradiční knihu: Myšlení rychlé a pomalé. Napsal ji uznávaný psycholog, který je nositelem Nobelovy ceny za ekonomii, Daniel Kahneman."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top