investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čas zlata

09.02.2016

Proč přišel čas zlata, jak jsme konstatovali již v průběhu ledna? Kam vystoupala jeho cena a co lze očekávat? Raději nějaká bezpečnější aktiva a zlato než akcie byla včerejší odpověď na obavy ze světové recese. Dnešní ráno není zatím o mnoho lepší.

Optimistický start do nového týdne nevyšel, a to do puntíku. Trhy během včerejšího pondělního dopoledne pěkně "zčervenaly" po slibném začátku. Vinu lze klást možná cenám ropy, které slábly, ale dominantní roli sehrály obavy z globální recese. Ta by se dotkla dalšího programu zvyšování základní úrokové sazby v USA, ta by se dotkla schopnosti centrálních bank odolávat dále nepřízni finančního a ekonomického počasí, neboť se zápornými úrokovými sazbami v jejich rejstříku využívaných nástrojů se zdá být jejich arzenál vyčerpán a to by se dotklo finančního sektoru.

A bankovní sektor měl včera skutečně co dělat, aby se nepropadl ještě hlouběji, navíc když trhem začaly kolovat spekulace, zda bude mít Deutsche bank na splácení svých závazků. I když takové spekulace byly dementovány z úst bankovních institucí, obavy z recese a nechuť k rizikovým aktivům byly velmi výrazné.

Proto i například klesly tak hodně včera akcie Erste.


Přečtěte si Proč nakupovat zlato   Zlato uchovatel hodnoty   Zlato jako důchodový pilíř


A proto přišel i čas zlata

Což jsme konstatovali již v průběhu ledna. Včera vystoupalo ke 1200 USD za trojskou unci, a jestli bude atmosféra tak napjatá, nemusí se u takové ceny zastavit.


Čeká se na středeční vystoupení šéfky Fedu Janet Yellenové v Kongresu, kde by měla vysvětlovat a hájit politiku Fedu a ozřejmit více jeho očekávání, kam půjde americká ekonomika v budoucnosti. Cynici říkají, že jestli bude hodně jestřábí nebo hodně holubičí, tak je to jedno, protože jí stejně nikdo věřit nebude. Takže to může být takový tanec mezi skleničkami, aby její slova nezpůsobila nějaký další propad na trzích.

Dnešní makro bude asi hlavně z Německa – prosincová stavební, průmyslová výroba a bilance zahraničního obchodu.

V USA velkoobchodní zásoby ke konci prosince. Asijské akcie se obchodují dnes ráno se ztrátami, ty japonské více než o pět procent níže.

Evropské akciové futures jsou negativní. Ceny ropy dnes ráno: 30,01 USD/bbl v případě americké WTI a 32,93 USD/bbl v případě severomořského Brentu.


BHS nabízí řadu zajímavých možností investice do zlata, ať už formou postupného ukládání, stejně jako možnost nákupu slitků jednorázově. Více o produktech zlata.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top