investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Bouřlivé dění na trzích s ropou

16.09.2019

Teroristické útoky na Saúdskou Arábii poškodily...

Teroristické útoky na Saúdskou Arábii poškodily největší továrnu na zpracování ropy na světě. V důsledku útoků se snížila denní produkce ropy v Saúdské Arábii o 5,7 milionu barelů, což představuje přibližně polovinu tamní produkce a pět procent světové produkce.

Trhy na tuto událost zareagovaly skokovým růstem ceny. Ropa Brent zdražila o 19 procent z úrovně kolem 60 dolarů za barel až k hranici 72 dolarů za barel. Jednalo se o největší nárůst ceny ropy od irácké invaze do Kuvajtu v roce 1991. Následně však americký prezident Donald Trump prohlásil, že uvolní nouzové zásoby ropy ve Spojených státech a cena ropy Brent prudce klesla. Nyní se ropa obchoduje kolem úrovně 67 dolarů za barel.



 

Podle ruského ministra energetiky Alexandera Novaka je momentálně dostatek světových zásob ropy, aby byly výpadky ze Saúdské Arábie pokryty. Tomu nasvědčuje aktuální vývoj na trzích, který se začíná stabilizovat. V případě, že nebude docházet k dalším útokům, lze očekávat, že se současnou situaci podaří vyřešit bez výrazných dopadů na chod globální ekonomiky. Řidiči sice musí počítat s mírným zvýšením cen pohonných hmot, ale nemusí se obávat drastických nárůstů v cenách.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Zatímco některé analýzy straší cenou ropy kolem 100 dolarů za barel, realita na trzích je zcela odlišná. Cena ropy Brent se po útocích v Saúdské Arábii pohybuje kolem 67 dolarů za barel. Současnou cenu přitom nelze označit za vysokou. Například před rokem stál barel ropy 78 dolarů."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top