investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Bílý dům zrušil Trumpovy příkazy, které se pokoušely zakázat Tiktok a WeChat

09.06.2021

Bílý dům zrušil exekutivní příkazy, kterými se bývalý americký prezident Donald Trump...

Bílý dům zrušil exekutivní příkazy, kterými se bývalý americký prezident Donald Trump pokusil zakázat ve Spojených státech oblíbené čínské komunikační aplikace Tiktok a WeChat. Nová administrativa prezidenta Joea Bidena chce sama prověřit, zda aplikace ohrožují americkou národní bezpečnost, jak argumentoval Trump. Dnes to podle agentur oznámil Bílý dům.

Prezident Joe Biden pověřil nynější vedení ministerstva obchodu, aby zanalyzovalo aplikace, které vyrábí, dodává nebo kontroluje Čína. Americkým úředníkům dělají starosti především ty, které shromažďují osobní údaje uživatelů nebo jsou napojeny na čínské vojenské či zpravodajské aktivity.


Vláda Donalda Trumpa se snažila zablokovat novým uživatelům možnost tyto aplikace vůbec stahovat. Američanům také zakázala blíže nespecifikované obchodní transakce s čínskými společnostmi, které platformy TikTok a WeChat vlastní. Soudy však Trumpovy exekutivní příkazy zablokovaly, a ty tak nikdy nenabyly účinnosti.


Bidenova administrativa nyní vydala nové exekutivní příkazy, které ty staré ruší. Kromě těch namířených proti TikToku a WeChat zneplatňují i nařízení proti osmi dalším softwarovým aplikacím pro komunikaci a finanční technologie vydaná v lednu.


TikTok má ve Spojených státech 100 milionů uživatelů. Aplikace WeChat není v zemi tak oblíbená. Celosvětově má více než jednu miliardu uživatelů, avšak převážně v Číně.


Trumpovy exekutivní příkazy vzbudily nevoli Pekingu. Analytici v době jejich vydání upozorňovali, že není jisté, zda má prezident zákonnou pravomoc aplikace v USA zakázat.


Zdroj: ČTK




"Populární čínská komunikační aplikace WeChat je provozována společností Tencent, kterou lze obchodovat na burze."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top