investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Bílé zlato a investice

17.10.2022

Ačkoli byla dlouhé roky hřejivě žlutá barva zlata považována za prestižní a velmi žádoucí, postupně se začalo prosazovat nejen ve šperkařském průmyslu i barevné zlato. Největší úspěch zaznamenalo především zlato bílé a následně i zlato růžové. Obě dnes patří k vysoce oblíbeným drahým kovům, které vykouzlí úsměv na tváři nejen ženám. Co vlastně bílé zlato je, jak vzniká a co je pro něj charakteristické a je vhodné do něj investovat? Nejen na tyto otázky, naleznete odpovědi v následujících řádcích.

Historie bílého zlata


Bílé zlato si hned neprorazilo cestičku do šperkařského průmyslu, prvně se totiž začalo používat v hodinářství, a to na začátku 20. století. Bílé zlato v této oblasti slavilo značný úspěch, protože díky slitinám bylo možné dosáhnout požadovaných vlastností kovů, zejména pak vyšší pevnosti.


Až o pár desítek let si našlo své místo bílé zlato ve šperkařství, kde se používá dodnes. Jeho pevnější slitiny jsou hojně využívány pro výrobu snubních prstenů, ty měkčí pak při výrobně zásnubních prstenů, u kterých se předpokládá užití drahých kamenů.


Šperky z bílého zlata


Co je bílé zlato?


Jak již bylo výše naznačeno bílé zlato je slitinou zlata a dalších světlých kovů. Hojně se pro tyto účely využívá paladium, nikl, někdy také mangan. Ve stopovém množství se pak do bílého zlata používá také rhodium, zinek a měď. Bílé zlato má pak nádech do světle žluté, jemně hnědé či něžně růžové barvy. Třpytivou formu dodává bílému zlatu, které najdete ve zlatnictví potah z rhodia.



Druhy bílého zlata podle chemického složení


Tak jako klasické žluté i bílé zlato dělíme podle jeho ryzosti. Ryzost zlata je pak udávaná v karátech, například ve šperkařství má nejčastěji bílé zlato 14 karátů, což znamená, že obsahuje 58,5 % zlata. Můžete se však setkat i s bílým zlatem 18 karátovým, které obsahuje 75 % zlata. U obchodníků, pak můžete narazit nejčastěji na tyto druhy bílého zlata:



  • Bílé zlato s niklem, mědí, zinkem a manganem o ryzosti 14 karátů má bílošedou barvu jen s jemným žlutavým nádechem. Slitina je velmi tvrdá, což je vhodné pro výrobu prstenů.

  • Bílé zlato s niklem, mědí a zinkem o ryzosti 14 karátů má žlutý nádech je jasnější, oproti výše uvedené variantěa tato slitina měkčí. Hodí se tak pro drobné umělecky zpracované šperky.

  • Bílé zlato s paladiem a stříbrem o ryzosti 14 karátů má bělostnou barvu a jen slabý žlutý nádech. Slitina je dost měkká, toho se využívá při výrobě některých technicky náročnějších částí šperků.

  • Bílé zlato s niklem, mědí a zinkem o ryzosti 18 karátů má atraktivní bělostnou barvu s jemným modrošedým nádechem. Jde o nejtvrdší slitinu zlata používanou při výrobě šperků. Právě tento typ zlata se nejčastěji využívá na výrobu snubních prstenů.


Žluté zlato

Jaké má výhody a nevýhody oproti klasickému žlutému zlatu?


Velkou výhodou bílého zlata je jeho vzhled, protože dá dokonale vyniknout třpytu diamantů a podtrhuje jejich čistotu. Bílé zlato je navíc díky příměsi určitých kovů odolnější než zlato žluté, nejodolnější je však zlato růžové.


Jistou nevýhodou bílého zlata je poměrně rozšířená alergie na nikl, každý osmý člověk má totiž po pravidelném nošení šperků s příměsí niklu alergickou reakci ve formě nepříjemné vyrážky. Tyto šperky tak v 18 karátovém provedení někteří lidé špatně snášejí.


Růžové a bílé zlato

Jaká je cena bílého zlata?


Cena bílého zlata je výrazně ovlivněna jeho chemickým složením, tedy použitými kovy do slitiny, zejména pak počtem karátů. Cena bílého zlata je tak značně rozmanitá a pro laika i špatně dopočitatelná.



Proč investovat do zlata?


Investice do zlata v rámci diverzifikace portfolia je velmi rozumným počinem, protože právě zlato patří k těm nejstabilnějším komoditám na burze. Zároveň je však vhodné neopomenout skutečnost, že do zlata byste měli investovat maximálně 10 % svého majetku. Ačkoli se v případě zlata v různých formách jedná o vysoce likvidní investici, počítejte s tím, že investice do zlata se jeví jako efektivní, pokud s ní počítáte alespoň na 5 let.


Velkou výhodou, která láka investory k investici do zlata v různých formách je skutečnost, že nepodléhají státní registraci a jsou osvobozeny i od DPH.


růst investice

Jaké formy investování do zlata se dnes vyskytují?


V oblasti investic do zlata si dnes můžete vybrat hned několik forem této investice. V poslední době jsou stále populárnější zlaté mince, které kromě toho, že uložíte peníze do drahého kovu, nabízejí i tu výhodu, že s časem roste jejich hodnota i po umělecké stránce.


Kromě investice do zlatých mincí je zde i možnost investovat do tradičních zlatých slitků, které mohou být ražené nebo lité, každý si tak jistě najde vhodnou formu, která bude jeho portfoliu nejlépe vyhovovat.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top