investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Bidenův záchranný balík udělal radost trhům

15.01.2021

Budoucí americký prezident Joe Biden představil stimulační balík na podporu americké...

Budoucí americký prezident Joe Biden představil stimulační balík na podporu americké ekonomiky ve výši 1,9 bilionu dolarů (přibližně 41 bilionů korun). To přesahuje hodnotu více než sedmi ročních hrubých domácích produktů České republiky.

Americká ekonomika byla již dříve výrazně stimulována. Celková výše všech podpor od vypuknutí koronavirové krize by se tak měla vyšplhat k úrovni 5,2 bilionu dolarů. To odpovídá přibližně čtvrtině amerického hrubého domácího produktu.

 

V rámci nového stimulačního balíku by americké domácnosti měly obdržet jeden bilion dolarů. Většina Američanů by díky tomu měla získat přímou finanční platbu ve výši 1 400 dolarů. Zbylé peníze by se měly vynaložit na podporu malých amerických podniků a na boj proti pandemii koronaviru.  


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Návrh Joe Bidena bude pravděpodobně uvítán Americkou centrální bankou (FED), kterou v poslední době znepokojovalo, že se snižovala účinnost rozpočtové politiky v boji s koronavirovou krizí. Již dříve šéf FEDu Jerome Powell prohlásil, že se americkou ekonomiku podařilo zachránit před zoufalým osudem jen díky vysokým vládním výdajům.

 

Pumpování peněz do ekonomiky dělá radost trhům. Extrémně uvolněná měnová politika v kombinaci s rozhazovačnou rozpočtovou politikou pomáhá k růstu rizikových aktiv, jako jsou například akcie. Otázkou však zůstává, jak se budou splácet vysoké dluhy, které momentálně vznikají.    


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Další obří stimul na podporu americké ekonomiky je skvělou zprávou pro burzovní obchodníky. Lze totiž předpokládat, že podstatná část peněz, která bude vpravena do ekonomiky, nakonec skončí na kapitálových trzích. To by mohlo vést k dalšímu vzestupu cen akcií."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top