investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Biden se zúčastnil jednání se šéfy Googlu a Microsoftu o AI

06.05.2023

Diskuse se na setkání vedla zejména o nutnosti větší transparentnosti společností ohledně...

Americký prezident Joe Biden se ve čtvrtek zúčastnil jednání se šéfy technologických firem Google, Microsoft a OpenAI, které bylo věnováno rizikům umělé inteligence. Viceprezidentka Kamala Harrisová přítomným ředitelům technologických gigantů řekla, že mají "právní odpovědnost" zajistit bezpečnost svých produktů založených na umělé inteligenci. Ta podle Harrisové může zlepšit životy lidí, ale zároveň vyvolává otázky týkající bezpečnosti, soukromí a občanských práv, napsala agentura Reuters.

Diskuse se na setkání vedla zejména o nutnosti větší transparentnosti společností ohledně fungování jejich systémů založených na umělé inteligenci a také o zabezpečení těchto systémů, uvádí se v prohlášení vydaném Bílým domem. Účastníci schůzky se rovněž shodli, že je třeba dále pracovat na tvorbě pravidel, které budou v souvislosti s umělou inteligencí chránit uživatele. Představitelé technologických firem se podle Bílého domu také zavázali, že budou v této věci s vládou dále spolupracovat.

Americká vláda má podle informací agentury AP v plánu oznámit investici ve výši 140 milionů dolarů (2,9 miliardy Kč) do sedmi institutů na vývoj umělé inteligence. Bílý dům rovněž v příštích měsících vydá pro federální agentury pokyny, jak s nástroji založenými na umělé inteligenci pracovat.

Generativní umělá inteligence se letos dostala do centra veřejného zájmu, zejména díky chatbotovi ChatGPT společnosti OpenAI, jenž dokáže na základě jednoduchých dotazů generovat články, eseje, vtipy, ale i poezii, scénáře či právní dokumenty. Spuštění chatbota také vyvolalo závod mezi technologickými giganty ve vývoji podobných nástrojů.

Nejmenovaný zdroj z Bílého domu agentuře Reuters řekl, že prezident Biden "byl o ChatGPT podrobně informován a experimentoval s ním".

Čvrtečního jednání se zúčastnili šéf technologické firmy Alphabet, pod kterou spadá internetový vyhledávač Google, Sundar Pichai, šéf Microsoftu Satya Nadella, ředitel OpenAI Sam Altman či šéf firmy Anthropic Dario Amodei. Dále Harrisová a další zástupci Bílého domu, včetně personálního šéfa Bílého domu Jeffa Zientse, poradce pro národní bezpečnost Jakea Sillivana, šéfky Národní ekonomické rady Lael Brainardové či americké ministryně obchodu Giny Raimondové. Nakonec na chvíli dorazil také prezident Biden, s jehož přítomností se původně nepočítalo.

"Naším cílem je vést upřímnou diskusi o rizicích, která vidíme v současném a nadcházejícím vývoji umělé inteligence," uvedl vysoce postavený představitel Bidenovy administrativy pod podmínkou zachování anonymity. "Pokud chceme využít výhod, musíme začít zvládáním rizik," dodal.

Altman před jednáním řekl, že Bílý dům chce ve věci postupovat správně. "Je dobré se to snažit předvídat," odpověděl na otázku, zda si Bílý dům v otázce regulace umělé inteligence počíná dostatečně rychle. "Určitě to bude výzva, ale jsem si jistý, že to zvládneme," dodal.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top