investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Berkshire koupil podíl v Activision

15.02.2022

Investiční společnost Berkshire Hathaway amerického miliardáře a filantropa Warrena Buffetta koupila ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku akcie firmy Activision Blizzard, která vyvíjí videohry. Zaplatila za ně zhruba jednu miliardu USD (21,5 miliardy Kč), ukazují záznamy pro akciovou burzu. Byla to jedna z mála sázek na technologickou firmu, kterou kdy Berkshire uskutečnila. Firma už na této investici výrazně vydělala, protože Microsoft v polovině ledna oznámil, že firmu Activision za 68,7 miliardy USD převezme.


Na konci loňského roku vlastnila společnost Berkshire Hathaway 14,66 milionu akcií firmy Activision. Hodnota podílu v té době činila 975 milionů USD. Od začátku letošního roku cena akcií firmy zpevnila o více než 22 procenta. Investice do firmy Activision je v Buffettově případě překvapivým krokem. Buffett se investicím do technologických společností dlouhodobě vyhýbá, protože je podle něj příliš těžké vybírat v tomto sektoru dlouhodobé vítěze.Ostatní změny v portfoliu Berskhire Hathaway v hodnotě zhruba 330 miliard USD byly pro Buffetta běžnější záležitostí. Například zvýšení investice do ropného gigantu Chevron, zrušení podílu ve společnosti Teva Pharmaceuticals a omezení investic do několika dalších výrobců léčiv, upozornila agentura AP.


Akcie Activision Blizzard ve čtvrtém čtvrtletí klesly až na 56,4 USD, a to kvůli žalobě, že firma podporovala sexistickou kulturu a platila ženám méně než mužům. Firma také v listopadu oznámila, že odkládá vydání her Diablo IV a Overwarch 2. Microsoft za jednu akcii nabídl 95 USD. Spoluzakladatel a bývalý generální ředitel Microsoftu Bill Gates je Buffettovým dlouholetým přítelem. V roce 2020 odstoupil ze správní rady Berskhire a Microsoftu. Gates i Buffett patří k nejbohatším lidem světa.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Warren Buffett je známý neokázalým a střídmým životním stylem. Jako jeden z nejbohatších lidí na světě bydlí ve starém domě v Nebrasce za 30 tisíc dolarů. Přestože již oslavil devadesáté narozeniny, jeho investiční předpovědi stále slaví úspěchy.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top