investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Benzín by měl výrazně zlevnit

23.01.2020

V uplynulém týdnu jsme mohli pozorovat mírné snižování cen...

V uplynulém týdnu jsme mohli pozorovat mírné snižování cen pohonných hmot. Tento trend se bude udržovat i v následujících týdnech. Aktuální cena ropy i kurz koruny vůči dolaru umožňují pumpařům snižovat ceny. Ti se však k tomuto kroku odhodlávají pomalu a jen na místech, kde je vysoká konkurence čerpacích stanic.

Po nepokojích na Blízkém východě se vývoj ceny ropy Brent ustálil poblíž úrovně 63 dolarů za barel. Současná cena je sice nad úrovní stejného období loňského roku, nicméně pouze o jeden dolar za barel. Podobné je to i s vývojem kurzu koruny vůči dolaru, který je jen lehce slabší než před rokem. Ceny pohonných hmot jsou však oproti loňsku výrazně vyšší.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Ke snižování cen by mělo docházet především u benzínu, který je letos v průměru dražší než nafta. Před rokem byla situace obrácená. Tehdy byla v Evropě tužší zima, což vedlo ke zvýšené poptávce po topné naftě. Výsledkem byl růst ceny motorové nafty nad úroveň ceny benzínu. Letos je však zima mírnější a tento efekt zatím nenastal.

 

Na ropném trhu se mluví o možnosti, že by se ke kartelu OPEC přidala Brazílie. Tamní ministr energetiky Bento Albuquerque řekl, že Brazílie zahájí rozhovory o připojení ke kartelu OPEC v červenci při své návštěvě Saúdské Arábie. Kromě situace v Libyi, která může ohrožovat dodávky ropy na světové trhy, se nově začal řešit problém s koronavirem z Číny. Ten by potenciálně mohl způsobit pandemii a ohrozit cestovní ruch. To by mělo negativní dopad na poptávku po ropě.


Zařaďte radost do portfolia právě teď!

Dejte nám na sebe spojení a užijte si náš osobní přístup.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Koronavirus z Číny již zvýšil cenu akcií některých farmaceutických společností. V případě rozšíření koronaviru by mohl být zasažen cestovní ruch, což by mělo dopad na poptávku po ropě."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top