investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Benzín a nafta jsou výrazně levnější

20.06.2019

Ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích v České republice...

Ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích v České republice se zpožděním reagují na pokles ceny ropy na světových trzích. K nižším cenám rovněž pomáhá vyřešení problému se znečištěnou ruskou ropou. Benzín za uplynulý týden v průměru zlevnil o 27 haléřů za litr. Naftu mohou řidiči tankovat v průměru o 18 haléřů za litr levněji.

Cena ropy Brent se v uplynulém týdnu obchodovala v rozmezí od 59,50 do 63,50 dolaru za barel. V průběhu celého týdne se cena ropy chovala proměnlivě. Během dnešního rána došlo na trzích s ropou ke zdražení až k úrovni 63,50 dolaru za barel. Oproti konci května, kdy barel ropy stál více než 70 dolarů, se však pohybujeme na výrazně nižší cenové úrovni. To odráží i cenotvorba na čerpacích stanicích, která by v následujícím týdnu měla vést k dalšímu poklesu cen pohonných hmot.

 

Jediné, co může řidičům kazit radost, je vývoj kurzu koruny vůči dolaru. Koruna za poslední týden vůči americké měně oslabila o 25 haléřů na kurz 22,87 CZK/USD, což povede ke zdražování dovozu do České republiky. To se bude samozřejmě týkat i ropy, kterou nakupujeme na palivové burze v Rotterdamu. I na měnovém trhu však platí, že situace na konci května byla z pohledu řidičů výrazně horší, protože dolar stál tehdy více než 23 korun.

 

Trh s ropou je ve vleku politických událostí. Írán stupňuje napětí na Blízkém východě a pravděpodobně napadá ropné tankery. Trh na rostoucí napětí reaguje rezervovaně, protože již rizika kolem Íránu z velké části zahrnul do svých cen. Íránský ministr pro ropný průmysl Bijan Zanganeh včera potvrdil, že Evropané s Teheránem nespolupracují při obchodování s ropou.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Americký prezident Donald Trump situaci kolem Íránu vyostřuje slovními výpady. Například řekl, že je připraven k vojenské akci, aby Írán neměl jadernou bombu. Použití vojenské síly na ochranu zásob ropy v Perském zálivu je však zatím otevřenou záležitostí."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top