investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Benzín a nafta již brzy zlevní

19.07.2018

V uplynulém týdnu cena pohonných hmot stagnovala. Začíná se přitom obracet trend a čerpací stanice v posledních dnech mírně zlevňují. V příštím týdnu lze proto očekávat snížení cen benzínu a nafty. Do konce července by se ceny pohonných hmot mohly snížit v řádu desetihaléřů.

V uplynulém týdnu cena pohonných hmot stagnovala. Začíná se přitom obracet trend a čerpací stanice v posledních dnech mírně zlevňují. V příštím týdnu lze proto očekávat snížení cen benzínu a nafty. Do konce července by se ceny pohonných hmot mohly snížit v řádu desetihaléřů.  

Prostor pro pokles cen pohonných hmot je vytvořen díky současnému vývoji na trhu s ropou. Aktuálně se cena ropy Brent pohybuje kolem úrovně 72 dolarů za barel. Ještě před týdnem se přitom cena ropy přibližovala k úrovni 78 dolarů za barel. Dramatický pokles ceny ropy je vyvolán souhrou více událostí. Klíčová je přitom změna postojů vůči sankcím na Írán a rostoucí produkce ropy v Saúdské Arábii.

Kurz koruny vůči dolaru je nadále velmi slabý. Koruna ale v tuto chvíli nebrání poklesu cen na čerpacích stanicích, protože pokles ceny ropy na světových trzích je natolik výrazný, že faktor slabé koruny odstíní.

Ze setkání Donalda Trumpa s Vladimirem Putinem začínají unikat první informace. Rusko by zřejmě mohlo přispět k odchodu íránských jednotek ze Sýrie a díky tomu by se mohly zmírnit tvrdé sankce na vývoz íránské ropy. Trh s ropou však ovlivnily i další informace. Proslýchá se, že Donald Trump bude chtít uvolnit 30 milionů barelů ropy ze strategických rezerv Spojených států, aby se před blížícími se volbami snížily ceny pohonných hmot. K tomu navíc roste produkce ropy Saúdské Arábie. Všechny tyto informace přitom přispívají k poklesu ceny ropy na trzích.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!






"Současné ceny pohonných hmot jsou nejvyšší od přelomu let 2014 a 2015. Nicméně se blýská na lepší časy. Ceny ropy na světových trzích padají, což se již brzy promítne do koncových cen na čerpacích stanicích. Nižší ceny benzínu a nafty budou mít pozitivní vliv na tlumení inflace, která se začíná trhat ze řetězu."
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS





Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top