investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Bayer čelí hromadné žalobě investorů

16.12.2021

Chemický a farmaceutický koncern Bayer čelí kvůli převzetí americké biotechnologické společnosti Monsanto v Německu...

Chemický a farmaceutický koncern Bayer čelí kvůli převzetí americké biotechnologické společnosti Monsanto v Německu hromadné žalobě investorů v hodnotě přesahující jednu miliardu eur (25,3 miliardy Kč). Informovala o tom dnes právní firma Tilp.Ta zastupuje více než 250 institucionálních a velký počet soukromých investorů, kteří se domnívají, že je společnost Bayer uvedla v omyl ohledně ekonomických rizik akvizice v hodnotě 63 miliard dolarů (1,4 bilionu Kč), a požadují náhradu škody.

Právní společnost má za to, že Bayer oklamal akcionáře ohledně rizik spotřebitelských žalob probíhajících ve Spojených státech v souvislosti s přípravkem na hubení plevele Roundup, který vyrábí Monsanto. Přípravek obsahuje kontroverzní herbicid glyfosát, který podle některých způsobuje rakovinu.


Společnost Bayer uvedla, že veškeré stížnosti jsou neopodstatněné. "Společnost Bayer dodržela zákon a požadavky na zveřejňování informací," uvedla skupina. "Budeme se proto bránit," dodala.


Ve Spojených státech se společnost Bayer brání proti tisícům žalob uživatelů Roundupu kvůli údajnému karcinogennímu účinku tohoto přípravku. Společnost Bayer to vždy odmítala. Začátkem tohoto roku se německému koncernu podařilo urovnat rozhodující část sporu. Celkové odškodnění má firmu přijít zhruba na 11,6 miliardy dolarů.


Glyfosát je nejrozšířenějším herbicidem na světě a Roundup byl prvním produktem, který byl na této látce založený. Německému podniku se v této věci dostalo podpory od americké Agentury pro životní prostředí (EPA), která uvedla, že řádně užívaný glyfosát nepředstavuje zdravotní riziko.


Za pravděpodobně karcinogenní považuje glyfosát Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny. Naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují tuto chemickou látku za neškodnou.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Společnost Bayer vznikla již v roce 1863. Založil ji Friedrich Bayer společně s Johannem Friedrichem Weskottem. Původní název společnosti zněl Friedr. Bayer a spol.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top