investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Bankovní regulátoři EU vítají dohodu o převzetí Credit Suisse

20.03.2023

Zároveň ujistili, že evropský bankovní sektor je odolný a disponuje silnou úrovní kapitálu a likvidity...

Bankovní regulátoři Evropské unie dnes přivítali víkendovou dohodu o převzetí problémové švýcarské banky Credit Suisse větším domácím konkurentem UBS. Zároveň ujistili, že evropský bankovní sektor je odolný a disponuje silnou úrovní kapitálu a likvidity.

"Vítáme komplexní soubor opatření, který v neděli přijaly švýcarské orgány s cílem zajistit finanční stabilitu," píše se ve společném prohlášení bankovního dohledu Evropské centrální banky (ECB), Jednotného výboru pro řešení krizí (SEB) a Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA).

Státem podporované převzetí banky Credit Suisse dnes přivítala také německá vláda, která zároveň ujistila o stabilitě německého finančního systému. Francouzský ministr financí Bruno Le Maire uvedl, že bude nadále pozorně sledovat vývoj na finančních trzích.

Šéf francouzské centrální banky François Villeroy de Galhau ujistil, že francouzské banky jsou stabilní a ziskové a nacházejí se v dobré pozici z hlediska likvidity i kapitálu. Italský ministr hospodářství Giancarlo Giorgetti vyjádřil přesvědčení, že dopad problémů Credit Suisse na italský bankovní systém bude "nevýznamný". "Zdá se, že trhy se trochu uklidnily," uvedl rovněž. "Domnívám se, že situace v Evropě je pod kontrolou," dodal.

Britská centrální banka dnes podle serveru BBC uvedla, že britský bankovní systém je "v bezpečí". Britský premiér Rishi Sunak podle svého mluvčího dohodu o převzetí Credit Suisse vítá. "Je dobře, že se podařilo nalézt řešení," řekl mluvčí.

Credit Suisse, která vznikla v roce 1856, doplatila na chybná rozhodnutí manažerů v minulosti a také na skandály ve svém investičním bankovnictví. Vaz jí zlomila až krize důvěry z tohoto týdne, kdy klienti začali ve velkém vybírat vklady.

Kromě potíží Credit Suisse se bankovní sektor potýká s obavami v důsledku nedávného kolapsu amerických finančních ústavů Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank. "Reakce měnových orgánů ve světě byla silná a rychlá," uvedl dnes nicméně eurokomisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top