investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Bankovní krize USA a její následky

13.04.2023

Analytici Morgan Stanley předpovídají dlouhodobé dopady bankovní krize...

Podle investiční banky Morgan Stanley nedávné události v bankovním sektoru narušily finanční systém a budou mít trvalý dopad na reálnou ekonomiku. Bankovní analytici společnosti předpovídají, že banky budou čelit trvale vyšším nákladům na financování, což povede ke zpřísnění úvěrových podmínek a ztíží půjčování peněz podnikům a spotřebitelům. To bude omezovat budoucí hospodářský růst. Fed sám uznal zpřísnění úvěrových podmínek a jejich potenciální dopad na růst a inflaci. Předseda Fedu Powell však zdůraznil nejistotu ohledně rozsahu a doby trvání těchto efektů na ekonomiku.

Analytici se domnívají, že vyšší provozní náklady povedou ke zpřísnění standardů pro nové úvěry a zvýšení úrokových marží. To připraví půdu pro ještě výraznější zpomalení růstu úvěrů v průběhu letošního roku, což bude mít dopad na HDP. Dopady se pravděpodobně projeví až po určité době, přičemž nejintenzivněji ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023 a v prvním čtvrtletí roku 2024. Dopad přísnějších úvěrů na spotřebu a podnikové investice je zhruba stejný, ale očekává se, že dopady na podnikové investice vyvrcholí ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku, tedy o jedno čtvrtletí dříve než na spotřebu.

V důsledku toho Morgan Stanley snížila svoji prognózu růstu amerického HDP v ve čtvrtém čtvrtletí 2023 na 0,3 %. Pro příští rok společnost snížila svou prognózu HDP o 2 desetiny na pouhé 1 %. Riziko horšího výhledu hospodářského růstu USA a trhu práce je veliké. Rychlejší řešení problémů finančního systému by mohlo pomoci udržet ekonomiku na pevných základech. Volatilnější finanční podmínky by však mohly způsobit větší a rychlejší zhoršení hospodářského růstu a trhu práce. Prozatím se ale zdá, že se bankovní podmínky stabilizovaly, což investorům přineslo určitou úlevu.

Timur Barotov, analytik BHS

„Analytici Morgan Stanley předpovídají dlouhodobé dopady bankovní krize.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top