investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Banka JPMorgan koupí většinový podíl v platební firmě Volkswagen Payments

09.09.2021

Americká investiční banka JPMorgan koupí většinový podíl ve společnosti Volkswagen Payments S.A., finanční...

Americká investiční banka JPMorgan koupí většinový podíl ve společnosti Volkswagen Payments S.A., finanční podmínky transakce ale nesdělila. K nákupu se rozhodla ještě před zavedením technologie, s kterou německá automobilka Volkswagen počítá ve svých vozech a která například umožní, aby řidiči platili za nákup pohonných hmot nebo hradili mýtné zcela automaticky. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Banka se dohodla, že ve firmě Volkswagen Payments S.A. převezme zhruba 75procentní podíl. Záměr ale budou muset nejprve schválit příslušné regulační orgány.


Společnost Volkswagen Payments S.A. byla založena v roce 2017 a sídlí v Lucembursku. Funguje ve 32 zemích a jejím prostřednictvím lze například koupit auto, pořídit si vůz na leasing, provádět platby přímo v autě, tankovat, či dobíjet elektromobily. Možné jsou i služby na bázi předplatného, jako je pojištění nebo zábava přes palubní systém v autě.


JPMorgan má v plánu investovat do platebních služeb a pod novými značkami je dál rozšiřovat, jak to budou nové technologie umožňovat i v dalších odvětvích.


"Jednou z nejrychleji rostoucích platforem je trh propojených aut, kde se vůz chová i jako peněženka pro nákupy zboží, služeb a předplatného," řekl agentuře Reuters Shahrokh Moinian, který je v JPMorgan šéfem divize velkoobchodních plateb pro region Evropy, Blízkého východu a Afriky. Nefinanční firmy, včetně výrobců aut, v posledních letech urychlily expanzi do sektoru finančních služeb.


Divize finančních služeb Volkswagenu si v platební společnosti Volkswagen Payments S.A. ponechá 25,1 procenta akcií. Pokud všechno půjde hladce, transakce bude dokončena v prvním pololetí příštího roku.


Skupina Volkswagen ve své zprávě o hospodaření za první pololetí tohoto roku podrobně neuvádí, jak si vedla její platební divize. Uvedla nicméně, že výnosy v divizi finančních služeb dosáhly 22,6 miliardy eur (574 miliard Kč), což byl meziroční nárůst o 18 procent.


Zdroj: ČTK




"Centrální banky v rámci boje proti negativním důsledkům pandemie koronaviru prudce snížily úrokové sazby v zemích po celém světě. To mělo negativní dopad na komerční banky, kterým se tímto krokem snížily úrokové výnosy. Nyní se očekává, že úrokové sazby budou postupně narůstat. To bude komerčním bankám nahrávat, proto můžeme sledovat růst akcií v tomto sektoru."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top