investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Banka Credit Suisse stále pomáhá bohatým Američanům vyhýbat se daním

29.03.2023

Píše na svém webu s odkazem na whistleblowery CNBC...

Švýcarská banka Credit Suisse nadále pomáhá bohatým Američanům vyhýbat se placení daní, píše na svém webu s odkazem na whistleblowery CNBC. Ke stejnému zjištění došel podle agentury AP také americký Senát. Druhou největší švýcarskou banku, která se dostala do problémů a kterou kvůli tomu převezme její větší konkurent UBS, přitom úřady za tato provinění stíhaly už dříve.

Podle dvou bývalých bankéřů Credit Suisse, se kterými hovořili zástupci CNBC a kteří spolupracují s americkou vládou jako whistlebloweři, banka léta poskytovala bohatým americkým klientům bezpečné útočiště, aby skryli aktiva před americkým daňovým úřadem IRS. A to i poté, co byla chycena a stíhána za stejnou věc před více než deseti lety.

Credit Suisse v roce 2014 přiznala, že "vědomě a úmyslně" pomáhala tisícům klientů ze Spojených států skrývat jejich offshorová aktiva - registrovaná v jiném státě, než ve kterém podnikali - a příjmy před IRS. Přiznala také, že používala falešné entity, ničila záznamy o účtech a ručně doručovala hotovost americkým klientům, aby odvrátila pozornost daňových úřadů.

Banka tehdy souhlasila, že provede řadu změn. Mimo jiné se zavázala, že bude zveřejňovat své přeshraniční aktivity a spolupracovat s úřady, když si vyžádají informace. Tuto dohodu ale nyní porušila, jak vyplývá ze zjištění finančního výboru amerického Senátu. Ten dnes podle agentury AP zveřejnil zjištění dva roky trvajícího vyšetřování, kde se píše o možném zločineckém spiknutí spojeném s téměř 100 miliony dolarů (2,2 miliardy Kč) na tajných offshorových účtech, které patří jedné rodině amerických daňových poplatníků.

S těmito právními a regulačními problémy se nyní bude muset vyrovnat UBS, která na naléhání švýcarské vlády banku Credit Suisse za tři miliardy franků převezme. Klienti v polovině tohoto měsíce ztratili důvěru v Credit Suisse a začali z ní hromadně vybírat vklady. Do Evropy se rozšířily obavy o stabilitu finančního systému z USA, kde předtím padly dvě banky.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top