investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Bank of America zvýšila zisk o 114 procent, Citigroup jej ztrojnásobila

15.04.2021

Americký finanční ústav Bank of America v prvním čtvrtletí zvýšil čistý zisk o...

Americký finanční ústav Bank of America v prvním čtvrtletí zvýšil čistý zisk o 113,5 procenta na 7,56 miliardy dolarů (164,1 miliardy Kč). Banka si uvolnila rezervu 2,72 miliardy dolarů, kterou si dala stranou na sanaci úvěrů nesplácených kvůli dopadům pandemie. S ohledem na rychlost očkování ale sází na svižné ekonomické oživení. Bank of America je druhou největší bankou v USA podle objemu aktiv. Z rozpuštění rezerv na špatné úvěry těžila i Citigrpup, která čistý zisk ztrojnásobila.

Hospodářské výsledky překonaly očekávání analytiků. Čtvrtletní zisk na akcii činí 86 centů, zatímco analytici podle společnosti Refinitiv v průměru odhadovali, že dosáhne 66 centů. Loni za stejné období to bylo 40 centů na akcii.


Bank of America uvedla, že divizi bankovnictví zaměřené na drobné spotřebitele klesly za uplynulé čtvrtletí tržby o 12 procent na 8,1 miliardy dolarů. Za pandemie si lidé brali méně půjček a více šetřili, zatímco větší společnosti ohledně financí spoléhaly spíše na kapitálové trhy než na banky.


Z rozpuštění miliardových rezerv na ztráty ze špatných úvěrů z doby pandemie, které nakonec nebyly potřeba díky velkorysé politice americké centrální banky (Fed) a vlády, těžila i třetí největší americká banka Citigroup. Ta dnes uvedla, že v prvním kvartálu meziročně více než ztrojnásobila čistý zisk na 7,9 miliardy dolarů.


Zisk na akcii činí 3,62 dolaru. Analytici podle společnosti Refinitiv v průměru odhadovali, že zisk dosáhne 2,60 dolaru na akcii.


Dařilo se obchodům s akciemi, celkové výnosy ale klesly o sedm procent na 19,3 miliardy dolarů. V oblasti privátního bankovnictví Citigroup dál pociťovala negativní dopady nízkých úrokových sazeb a potýkala se s nižším obratem na kreditních kartách.



Zdroj: ČTK




"Centrální banky v rámci boje proti negativním důsledkům pandemie koronaviru prudce snížily úrokové sazby v zemích po celém světě. To mělo negativní dopad na komerční banky, kterým se tímto krokem snížily úrokové výnosy."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top