investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Avastu loni stoupl provozní zisk na 495,5 milionu dolarů

03.03.2021

Antivirové firmě Avast loni vzrostl Provozní zisk EBITDA o 2,6 procenta na...

Antivirové firmě Avast loni vzrostl Provozní zisk EBITDA o 2,6 procenta na 495,5 milionu dolarů, tedy asi 10,75 miliardy Kč. Upravený čistý zisk stoupl o 11,8 procenta na 360,2 milionu dolarů, což je asi 7,8 miliardy korun. Tržby vzrostly o 2,3 procenta na 892,9 milionu USD, tedy zhruba 19,4 miliardy korun. Firma to dnes oznámila investorům.

Společnost navrhuje konečnou dividendu splatnou v červnu ve výši 11,2 centu na akcii. Celková dividenda za loňský rok by tak byla 16 centů, což představuje meziroční růst o 8,8 procenta.


Tahounem růstu byl hlavní spotřebitelský segment, který představoval 78 procent tržeb firmy. Počet platících desktopových zákazníků se zvýšil o 7,9 procenta na 13,6 milionu. Například v USA rostl počet zákazníků o šest procent, v Itálii o 13 procent, v Mexiku o 33 procent a v Rusku o šest procent.


"V roce, kdy se lidé obraceli k technologiím, aby udrželi své životy i práci v chodu, hrál Avast významnou roli v zabezpečení dat a soukromí svých zákazníků. Jádro podnikání Avastu a naše klíčové silné stránky se nemění. Nadále efektivně využíváme rozsahu a propracovanosti naší platformy na trhu spotřebitelských produktů a produktů pro malé a střední podniky. V roce 2021 očekáváme organický růst tržeb v rozmezí od šesti do osmi procent podpořený silným růstem fakturace v předchozím roce," uvedl výkonný ředitel Ondřej Vlček.


Firma očekává, že upravená EBITDA marže skupiny zůstane ve srovnání s rokem 2020 víceméně stejná, a to navzdory nárůstu provozních nákladů v souvislosti s plánovanou migrací z firemních systémů do cloudu a v souvislosti s vyšší mzdovou inflací. Avast by si měl zachovat silné cash flow díky menším kapitálovým výdajům a zmenšeným úrokovým nákladům.


Avast založili v roce 1988 čeští výzkumníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš, firma je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení. V roce 2016 Avast koupil konkurenční českou antivirovou firmu AVG. Avast je podle tržeb druhou největší antivirovou firmou na světě za společností Symantec.

Zdroj: ČTK



"Mezi rizika pro společnost Avast patří poskytování přednastavených služeb v rámci operačních systémů. Zákazníci si začínají zvykat, že mohou mít základní služby kyberbezpečnosti zdarma a již je nic nenutí platit další peníze za specializovaný software."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top