investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Automobilkám zatím hořčík nechybí, Volkswagen se ale obává nedostatku

09.11.2021

Očekávaný nedostatek hořčíku zatím na automobilky v Evropě nedoléhá. To se ale podle expertů může změnit, pokud...

Očekávaný nedostatek hořčíku zatím na automobilky v Evropě nedoléhá. To se ale podle expertů může změnit, pokud Čína produkci tohoto kovu brzy výrazněji nezvýší, uvedla dnes agentura Reuters. Automobilky se už od loňska potýkají s nedostatkem čipů, obavy z nedostatku hořčíku dala najevo například největší evropská automobilka Volkswagen, jejíž součástí je i mladoboleslavská Škoda Auto.

Čína se na dodávkách hořčíku na světový trh podílí zhruba z 85 procent. Automobilky velké objemy hořčíku zpravidla samy nenakupují, na hořčíku jsou ale silně závislí výrobci dílů, kteří automobilkám dodávají klíčové komponenty. Hořčík se v automobilovém průmyslu využívá buď samotný, případně v kombinaci s hliníkem, a to ke snížení hmotnosti aut.


Vyrábět lehčí automobily je důležitý předpoklad zejména v situaci, kdy se automobilky snaží nabízet více elektromobilů, u kterých je nutné zajistit co nejdelší dojezd na jedno nabití. Odklon od automobilů se spalovacími motory a snaha přejít na výrobu elektrických aut je součástí plánu energetické transformace v Evropě.


Nedostatek čipů, za kterým jsou hlavně dopady pandemie, už citelně prodloužil dodací lhůty nových aut. Někdy si zákazníci musejí na objednaný vůz počkat i rok. Pokud se vývoz hořčíku z Číny nevrátí na původní úrovně, pak se tyto čekací lhůty mohou ještě prodloužit, tvrdí zdroje z automobilového průmyslu, na které se odvolává agentura Reuters.


Automobilky Stellantis a BMW tvrdí, že co se dodávek hořčíku týká, žádný hrozící problém nevidí. Další v tomto odvětví říkají, že když vezmou své zásoby a hořčík, který si objednali a který už je na cestě, pak mohou bez problémů pokračovat ve výrobě aut alespoň do začátku příštího roku. Nicméně šéf nákupu ve společnosti Volkswagen Murat Aksel při zveřejnění výsledků hospodaření uvedl, že nedostatek se dá očekávat.


"V tuto chvíli nemůžeme předpovědět, zda nedostatek hořčíku, který se podle dosavadního plánování zcela jistě dostaví, bude výraznější než nedostatek čipů," uvedl podle Reuters Aksel.


Produkce hořčíku v Číně je teď zhruba na 50 procentech obvyklé úrovně, upozorňují zdroje z odvětví. Hlavním důvodem je strmý růst cen uhlí a současná situace v Číně, kde je v některých oblastech elektřina na příděl. Producenti hořčíku tak jsou nuceni výrobu snižovat a v některých případech i zcela přerušit.


Čína povolila některým zpracovatelům produkci obnovit, ale nikoli v takovém rozsahu, aby dokázali nedostatek citelně zmírnit. Ceny mezitím sestoupily z rekordů, pořád jsou ale zhruba dvojnásobné ve srovnání se začátkem letošního roku.


V září se cena hořčíku v Šanghaji vyšplhala na rekordních 73.400 jüanů (250.440 Kč) za tunu. Od té doby se snížila zhruba na 33.400 jüanů (113.960 Kč), k čemuž přispěl zejména příslib čínských úřadů, že část produkce je možné obnovit.


"Máme velké obavy, že nás to za několik týdnů zasáhne," řekl agentuře Reuters ředitel Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA) Jonathan O'Riordan. Německá společnost ZF, která používá hořčík při výrobě převodovek a řízení, už si začala hledat nové zdroje hořčíku v jiných zemích. Výpadek z Číny ale plně nenahradí, vzhledem k podílu, jaký dodávky hořčíku z Číny tvoří na světovém trhu. "Je to klid před bouří," poznamenala mluvčí německého sdružení firem z kovoprůmyslu WV Metalle Teresa Schadová.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Hořčík je klíčovou komponentou pro výrobu slitin, které se hojně využívají v průmyslu například při výrobě palivových nádrží či převodovek do strojů. Za hořčík neexistuje rovnocenná náhrada, takže při jeho nedostatku by se buď snížila kvalita produktů nebo by se úplně zastavila výroba.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top