investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Automobilka Tesla by v budoucnu mohla mít závod v Rusku

21.05.2021

Automobilka Tesla by v budoucnu mohla mít závod v Rusku, řekl dnes šéf tohoto...

Automobilka Tesla by v budoucnu mohla mít závod v Rusku, řekl dnes šéf tohoto amerického výrobce elektromobilů Elon Musk. Prohlásil to na virtuální konferenci, kterou pro ruské studenty zorganizoval Kreml. Musk na ní hovořil na pozvání mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova zhruba 45 minut mimo jiné o tom, jak si vybírá zaměstnance, o umělé inteligenci či o budoucnosti lidského vědomí.

"Myslím, že jsme blízko k přítomnosti Tesly v Rusku, což bude podle mého skvělé," řekl Musk, kterého média někdy označují za excentrického miliardáře. "Postupem času chceme závody v dalších částech světa a potenciálně i v Rusku," dodal.


Výběr Ruska jako místa pro závod Tesly v blízkém budoucnosti označila agentura Bloomberg za překvapivý. Loni se v této zemi prodalo 5300 ojetých a 700 nových elektromobilů, uvádí analytická společnost Autostat. Rusko jako třetí největší producent ropy na světě teprve začal s budováním infrastruktury pro elektrická auta. Elektromobily mají v Rusku mezi osobními auty podíl 0,2 procenta, uvedl analytik Jevgenij Tyrtov ze společnosti Vygon Consulting.


Tesla nyní buduje nedaleko Berlína svou první továrnu v Evropě. Závod označovaný jako Gigafactory 4 měl začít původně vyrábět letos v létě. V současnosti to podle Muska vypadá spíše na leden příštího roku. Průtahy přičítá německé byrokracii.


Předloni Tesla zahájila výrobu v závodě Gigafactory 3 v Šanghaji, který je její první výrobní továrnou v zahraničí. Letos v lednu výrobce elektromobilů registroval dvě společnosti v Indii. Musk se opakovaně na twitteru zmínil o vstupu do Indie, která je pátým největším automobilovým trhem světa.


Zdroj: ČTK




"Burzovní hodnota společnosti Tesla je v současné době vyšší než součet hodnot společností Volkswagen, BMW, Daimler, General Motors a Ford."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top