investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Automobilka Hyundai jedná o spolupráci s Applem

08.01.2021

Jihokorejská automobilka Hyundai Motor jedná o spolupráci s americkou firmou Apple...

Jihokorejská automobilka Hyundai Motor jedná o spolupráci s americkou firmou Apple. Jednání jsou ale zatím v počáteční fázi a nic konkrétního nebylo dohodnuto, uvedla dnes agentura Reuters. Automobilka tak reagovala na zprávy, které se objevily v médiích. Podle nich firmy jednají o spolupráci v oblasti elektrických aut a baterií. Akcie Hyundai na zprávu reagovaly růstem o 25 procent.

Televizní stanice Korea Economic Daily dnes oznámila, že americký výrobce telefonů iPhone a firma Hyundai chtějí do roku 2027 vyvinout samořízené elektrické vozy a že také jednají o vývoji baterií. Zdroj svých informací však televize neuvedla.


Agentura Reuters před několika týdny informovala, že Apple pokročil v technologii samořízených aut a že jeho cílem je vyrábět osobní automobil, který by už od roku 2024 mohl mít i vlastní průlomovou bateriovou technologii.


Hyundai jednání s Applem potvrdil, neupřesnil však, čeho se jednání týká. V později zveřejněné zprávě pro regulační úřady uvedl, že dostává žádosti o spolupráci při vývoji autonomních elektrických vozů od různých firem, jejich názvy ale nezveřejnil. Apple se ke zprávě odmítl vyjádřit.


Auto značky Apple by mohlo být velkou výzvou pro americkou automobilku Tesla. Zatím však není jasné, kdo by takové auto montoval. Analytici se domnívají, že Apple bude u případné výroby spoléhat na partnera. Podobně postupuje také u výroby svých chytrých telefonů.


Pro Apple by tak mohlo být zajímavé využití platformy pro elektrické automobily firmy Hyundai a jejích závodů, čímž by snížil náklady na vývoj a výrobu aut. Hyundai a Apple již spolupracují na softwaru CarPlay, který umožňuje propojit iPhony s automobily různých výrobců.


Zdroj: ČTK



"Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne založili Apple v garáži v roce 1976. Počáteční kapitál získali prodejem mikrobusu a kalkulačky za 1 350 dolarů. Dnes již tržní kapitalizace společnosti Apple překročila hranici dvou bilionů dolarů."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top