investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Australská BHP bude dodávat nikl Tesle, její akcie stouply o 3,1 procenta

22.07.2021

Australská BHP Group dnes oznámila, že bude dodávat nikl americkému výrobci elektromobilů Tesla...

Australská BHP Group dnes oznámila, že bude dodávat nikl americkému výrobci elektromobilů Tesla. Akcie největší světové těžařské společnost si na australské burze s přispěním této zprávy připsaly přes 3,1 procenta.

BHP v dnešním prohlášení uvedla, že důl Nickel West v australském spolkovém státě Západní Austrálie bude Tesle dodávat nikl, klíčovou surovinu, která se používá v bateriích elektromobilů. "Odhaduje se, že poptávka po niklu do baterií v následujícím desetiletí vzroste o více než 500 procent," uvedla v prohlášení s ohledem na rostoucí světovou poptávku po elektromobilech obchodní ředitelka BHP Vandita Pantová.


Australský podnik nyní většinu svých tržeb generuje z produkce železné rudy, která se používá převážně k výrobě oceli. Z divize zaměřené na produkci niklu pochází jen jedno procento tržeb.


Ačkoli nebyla uvedena žádná konkrétní částka transakce, Tesla podle agentury Reuters v červnu zveřejnila odhad, že za australské suroviny do baterií utratí více než jednu miliardu dolarů (21,7 mld. Kč) ročně. Díky niklu jsou baterie energeticky silnější, takže automobily mohou na jedno nabití ujet delší vzdálenost.


Společnost BHP se zavázala snížit emise uhlíku do roku 2030 o 30 procent oproti úrovni z roku 2020 a dlouhodobým cílem je dosáhnout do roku 2050 nulových provozních emisí. Ve spolupráci se zákazníky se snaží snížit emise z ocelářského průmyslu, který patří k největším znečišťovatelům na světě.


Australský podnik zvažuje že se zbaví aktivit v oblasti ropy a plynu, jejichž hodnota by mohla činit více než 15 miliard dolarů (zhruba 325,6 miliard Kč). Informovala o tom tento týden agentura Bloomberg s odvoláním na obeznámené zdroje.


Zdroj: ČTK




"Burzovní hodnota společnosti Tesla je v současné době vyšší než součet hodnot společností Volkswagen, BMW, Daimler, General Motors a Ford."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top