investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Austrálie vyšetřuje Metu kvůli podvodným reklamám

18.03.2022

Americké společnosti hrozí finanční a jiné postihy...

Australský úřad pro hospodářskou soutěž zahájil vyšetřování majitele Facebooku společnosti Meta kvůli údajně podvodným nebo zavádějícím reklamám na kryptoměny. Americké společnosti hrozí finanční a jiné postihy, uvedl zpravodajský web BBC.

Americký technologický gigant se podle úřadu dopustil "falešného, zavádějícího nebo klamavého chování“ tím, že vědomě povoloval reklamy na falešné kryptoměny. Reklamy pracovaly s podvrženými doporučeními známých australských osobností, které mohly uživatele snáze přimět jim uvěřit. Podle úřadu algoritmy firmy navíc umožňovaly zobrazovat tyto reklamy uživatelům, u kterých byla vysoká pravděpodobnost, že je ovlivní.

Uživateli se při prohlížení facebooku nabídl falešný článek z médií obsahující citace veřejných osobností podporujících kryptoměnu nebo schéma vydělávání peněz. Následně byl vyzván k registraci a k poslání peněz, o které pak přišel. Úřadu je znám i případ člověka, který takto ztratil více než 650.000 australských dolarů (10,7 milionu Kč).

"Meta si údajně byla vědoma toho, že se na facebooku zobrazovaly podvodné reklamy na kryptoměny propagované celebritami, ale nepodnikla dostatečné kroky k vyřešení problému,“ uvedla australská Komise pro hospodářskou soutěž a spotřebitele (ACCC).

Tvůrci podvodných reklam si vypůjčili na příklad identitu bývalého premiéra Nového Jižního Walesu Mikea Bairda, prominentního televizního moderátora Davida Kocha nebo milionářského podnikatele Dicka Smithe. Meta se k obviněním zatím nevyjádřila. Dříve ale uváděla, že podvodníci u ní nemají místo.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Přibližně 56 procent uživatelů Facebooku jsou muži. Nejvíce zastoupenou věkovou skupinou jsou lidé ve věku 25 až 35 let. Nejvíce uživatelů pak pochází z Indie.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top