investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Audi zvažuje výstavbu továrny na výrobu elektromobilů v USA

24.02.2023

Aby tak využila subvence, které nabízí americký zákon o snižování inflace (IRA)...

Německá automobilka Audi zvažuje výstavbu továrny na výrobu elektromobilů ve Spojených státech, aby tak využila subvence, které nabízí americký zákon o snižování inflace (IRA). Informovala o tom dnes agentura Reuters. Audi je stejně jako Škoda Auto a další značky součástí německého automobilového koncernu Volkswagen.

"Zatím nemáme v USA žádnou továrnu. Se zákonem americké vlády o snižování inflace se samozřejmě stavba továrny na výrobu elektromobilů ve Spojených státech stává velmi atraktivní," uvedl v rozhovoru s německým listem Frankfurter Allgemeine Zeitung šéf Audi Markus Duesmann. Konečné rozhodnutí však podle něj zatím nepadlo. Automobilka Audi následně informace z rozhovoru potvrdila.

Koncern Volkswagen, který je největším výrobcem automobilů v Evropě, plánuje v budoucnu zvyšovat ve Spojených státech produkci pro místní trh. Podle Duesmanna je pravděpodobné, že automobilka Audi by továrnu na elektromobily v USA postavila ve spolupráci s dalšími koncernovými značkami.

Americký zákon IRA schválený loni v srpnu nabízí subvence a daňové úlevy na místní výrobu široké škály ekologických produktů. Jeho součástí je rovněž daňová úleva 7500 dolarů (zhruba 168.000 Kč) pro zájemce o elektromobily vyrobené v Severní Americe, uvedl Reuters.

Koncern Volkswagen loni v březnu oznámil, že hodlá v příštích pěti letech investovat v Severní Americe minimálně 7,1 miliardy dolarů (zhruba 159 miliard Kč). Do roku 2030 tam plánuje rozšířit nabídku elektromobilů o 25 nových modelů.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top