investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

AT&T spojí svou mediální část s firmou Discovery

17.05.2021

Americká telekomunikační společnost AT&T spojí svou rozsáhlou mediální součást WarnerMedia...

Americká telekomunikační společnost AT&T spojí svou rozsáhlou mediální součást WarnerMedia s firmou Discovery. Vznikne tak samostatný mediální podnik, jenž bude schopen konkurovat i firmám Netflix a Walt Disney, oznámily dnes firmy. AT&T podle dohody získá asi 43 miliard USD (901,5 miliardy Kč) ve formě hotovosti, dluhových cenných papírů a převzetí dluhu. Akcionáři AT&T budou mít v nově firmě podíl 71 procent, akcionáři Discovery pak 29 procent. Dohoda by měla být dokončena do poloviny příštího roku. Schválit ji ale ještě musejí akcionáři Discovery a regulační orgány.

AT&T v roce 2018 koupila mediální konglomerát Time Warner. Akvizicí se snažila vytvořit mediální a telekomunikační gigant, který by kombinoval obsah a distribuci. To se ukázalo jako nákladná strategie, protože firma se současně snažila rozšířit bezdrátové služby nové generace. Společnost se také kvůli svým ambicím výrazně zadlužila, uvedla agentura Reuters.


Ředitelem nové společnosti bude prezident a generální ředitel Discovery David Zaslav. Další podrobnosti, včetně toho, jak bude nová skupina uspořádána, budou teprve vypracovány, uvedli představitelé firem. Název nové společnosti má být oznámen příští týden. Dohoda přichází v době, kdy domácnosti stále více opouštějí kabelové a satelitní televize a kdy se naopak zvyšuje obliba streamovacích služeb, jako je právě Netflix.


Nová společnost bude schopna více investovat do původního obsahu pro streamovací služby. Bude vlastnit více než 100 mediálních značek, včetně filmového studia Warner Bros a televizních stanic HBO, CNN, Cartoon Network, HGTV, Food Network, Eurosport či Animal Planet. Výnosy firmy by v roce 2023 měly činit zhruba 52 miliard USD a hrubý provozní zisk EBITDA 14 miliard USD.


Time Warner byl také hlavním akcionářem společnosti Central European Media Enterprises (CME), majitele české televize Nova a dalších stanic. Tento podíl pak získala AT&T. Loni v únoru akcionáři CME schválili nabídku na převzetí firmy od české skupiny PPF podnikatele Petra Kellnera. Transakce v hodnotě zhruba 2,1 miliardy USD byla dokončena v říjnu.


Zdroj: ČTK




"Na začátku letošního roku společnost AT&T oznámila, že plánuje snížit počet zaměstnanců na Slovensku."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top