investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Astronomický schodek státního rozpočtu opět narostl

02.11.2020

Podle údajů pokladního plnění za leden až říjen letošního roku skončil státní rozpočet ve schodku...

Podle údajů pokladního plnění za leden až říjen letošního roku skončil státní rozpočet ve schodku 274,0 miliardy korun. Po uplynutí prvních deseti měsíců letošního roku hospodaří státní rozpočet nejhůř ve svých dějinách. Oproti plánovanému schodku ve výši 500,0 miliardy korun by však skutečná výše schodku na konci letošního roku mohla být nižší.

Současná úroveň schodku je 14krát vyšší než ve stejném období loňského roku. K tomuto výsledku přispívá hospodářská strategie vlády, která spočívá v navyšování výdajů státního rozpočtu. Naopak žádná významná úsporná opatření dosud nebyla ohlášena. Dokonce nedošlo ani ke snížení platů politiků a státních zaměstnanců. Je tedy evidentní, že se veřejný sektor nehodlá solidarizovat se soukromým sektorem.   


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Na příjmové straně státního rozpočtu se prozatím vybralo 1 178,8 miliardy korun, což je pouze o 42,3 miliardy korun méně než ve stejném období loňského roku. Oproti tomu výdajovou stranou státního rozpočtu již proteklo 1 452,7 miliardy korun, což je o 212,1 miliardy korun více než ve stejném období loňského roku. Z těchto údajů je patrné, že se vláda při řešení koronavirové krize opírá především o výdajovou stranu státního rozpočtu. Změnu by mohlo přinést plánované zrušení superhrubé mzdy, které by mělo být doprovázeno výrazným poklesem daní.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"V letošním roce by se schodek státního rozpočtu měl udržet pod úrovní 500 miliard korun. V příštím roce může schodek státního rozpočtu tuto úroveň převýšit. Současný návrh státního rozpočtu na příští rok je mimo realitu."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

 

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top