investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple se snaží opět trumfnout Samsung

02.03.2018

Veletrh světových mobilních technologií v Barceloně tradičně přináší řadu novinek i oficiálních představení nových produktů a služeb.

Veletrh světových mobilních technologií v Barceloně tradičně přináší řadu novinek i oficiálních představení nových produktů a služeb. Celá plejáda firem, včetně ZTE, Huawei nebo Sony představila nové mobilní telefony. Svou novinkou, modelem vlajkové řady mobilních telefonů Galaxy S9 Plus, se už v pondělí stihl pochlubit Samsung. Jeho největší konkurent, firma Apple, si pospíšila a hned druhý den oznámila, že plánuje na podzim uvést na trh nové produkty. Má se jednat hned o tři mobilní telefony včetně vůbec největšího iPhonu, který velikostí obrazovky předčí i Samsung. Konkurence těchto společností ale nespí. V tisku se objevily úvahy o tom, že letošní rok bude mimo jiné ve znamení nákupu levných napodobenin high-endového telefonu iPhone X.

Apple dále zvažuje vybavit své nové přístroje zabudovanou programovatelnou SIM kartou. Uživatelé by si sami nastavovali, kterého operátora budou používat. Mobilní operátoři budou zajisté proti.  Časem by zcela jistě hrozilo, že si Apple vezme část jejich marží. Společnost by totiž měla nepřímou možnost ovlivnit, jakého operátora jejich zákazníci budou mít. Konkurence operátorů by se tak mohla vyostřit. Jiným způsobem by se Apple mohl stát jakýmsi agregátorem, který by shromažďoval nabídky všech hlavních operátorů a nabízel by je zákazníkům jako balíček včetně mobilů. Šlo by tak o opačný model, než jaký po léta používali operátoři, kdy k tarifu dávali dotovaný telefon.

V souvislosti s veletrhem zveřejnila agentura IDC informaci, že globální dodávky chytrých telefonů v roce 2017 poklesly meziročně o půl procenta. Konkurenční Gartner zjistil, že prodeje chytrých telefonů rostly pouze o 3 procenta. Trh s těmito přístroji přestává růst, nasycuje se a přechod od „starých“ telefonů na chytré se zpomaluje. Trh se nasytil a konkurence roste.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top