investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Apple po zásahu úřadů v Japonsku nabídl další ústupky v obchodě App Store

02.09.2021

Americká společnost Apple se dohodla s japonskými úřady, že zmírní pravidla, která uplatňuje při...

Americká společnost Apple se dohodla s japonskými úřady, že zmírní pravidla, která uplatňuje při platbách ve svém virtuálním obchodě App Store. V praxi to bude znamenat, že mediální firmy, včetně například Netflixu, se tak budou moci vyhnout kritizovanému až 30procentnímu poplatku. Apple to ve středu oznámil v tiskové zprávě.

Dosavadní pravidla například těmto firmám, včetně Netflixu, znemožňovala poskytovat zákazníkům odkaz na vytvoření placeného účtu. S jeho pomocí by totiž mohli obejít platební systém Applu a vyhnout se jeho poplatkům.


Pro Apple je to za méně než týden už druhý ústupek regulačním úřadům a firmám. Výrobce telefonů iPhone čelí právním, regulačním a legislativním změnám kvůli svému on-line obchodu App Store, který tvoří jádro jeho segmentu služeb v objemu 53,8 miliardy dolarů (1,2 bilionu Kč).


Apple však bude i nadále developerům znemožňovat jiné způsoby plateb v aplikacích instalovaných v přístrojích iPhone. To je přitom klíčová praxe, kterou chtějí ukončit firmy jako Epic Games, Spotify Technology nebo Match Group.


"Jedno takové opatření všechny naše problémy nevyřeší," reagovala společnost Spotify. Ta se už dříve obrátila na Evropskou komisi (EK) se stížností na Apple a požádala ji, aby jako antimonopolní orgán EU situaci vyšetřila. Šéf společnosti Epic Games Tim Sweeney pak navrhl, aby Apple změnil svůj operační systém iOS tak, aby umožnil vývojářům lépe konkurovat a bojovat o zákazníky.


Apple za nákupy přes svůj virtuální obchod App Store vybírá od vývojářů aplikací poplatky od 15 do 30 procent z tržeb. Používá přitom opatření, která vývojářům brání ve snaze nasměrovat své zákazníky na jiné platební metody, které by produkt bez poplatků Applu zlevnily. To se ale po dohodě s japonskými úřady teď také změní.


Zdroj: ČTK




"Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne založili Apple v garáži v roce 1976. Počáteční kapitál získali prodejem mikrobusu a kalkulačky za 1 350 dolarů. Dnes již tržní kapitalizace společnosti Apple překročila hranici dvou bilionů dolarů."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top