investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Apple investuje v Německu miliardu eur do vývoje polovodičů

10.03.2021

Americká technologická společnost Apple investuje v Německu v příštích...

Americká technologická společnost Apple investuje v Německu v příštích třech letech více než miliardu eur (26 miliard Kč) do vývoje polovodičů a softwaru zejména pro sítě páté generace. Uvedla to ve svém dnešním sdělení. Na jihu Mnichova má vyrůst její největší výzkumné centrum v Evropě s tímto zaměřením, které vznikne díky rozšíření tamějšího inženýrského týmu Applu, v němž na aplikačních procesorech a bezdrátových technologiích už pracuje téměř 1500 inženýrů ze 40 zemí.

Apple působí v Mnichově od roku 1981. Díky oznámené investici by zde podle vyjádření firmy měly vzniknout další stovky pracovních míst. Otevření centra se plánuje v roce 2022.


Evropská unie v úterý podle agentury AFP uvedla, že chce do roku 2030 ovládnout 20 procent globálního trhu s polovodiči, jehož hodnota se odhaduje na 440 miliard eur ročně. Unie se tak snaží posílit svou suverenitu a stát se technologickou velmocí schopnou konkurovat Spojeným státům a Číně.


Polovodičů používaných při výrobě automobilů a mobilních telefonů je v současnosti na celém světě nedostatek. Evropa závisí na čínském a americkém dovozu.


Společnost Apple dříve nakupovala čipy do svých chytrých telefonů, tabletů a počítačů od výrobců, jako jsou Qualcomm a Intel. Už léta ale pracuje na záměru navrhovat si nejdůležitější polovodiče sama a k vývoji jejího vlastního čipu přispěly právě inženýrské týmy z Bavorska, uvedla agentura DPA.


Důležitý krok k výrobě vlastních čipů pro mobilní telefony učinil Apple už v létě roku 2019, když koupil většinový podíl v modemové divizi výrobce čipů Intel. Už o rok dříve uzavřel dohodu s britsko-německým návrhářem čipů Dialog Semiconductor.


Zdroj: ČTK



"Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne založili Apple v garáži v roce 1976. Počáteční kapitál získali prodejem mikrobusu a kalkulačky za 1 350 dolarů. Dnes již tržní kapitalizace společnosti Apple překročila hranici dvou bilionů dolarů."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top