investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Ant Group: Největší IPO v historii

26.10.2020

Společnost Ant Group, která je finančně technologickou divizí čínského internetového prodejce...

Společnost Ant Group, která je finančně technologickou divizí čínského internetového prodejce Alibaba, získá z prodeje akcií až 35 miliard dolarů (zhruba 808 miliard Kč). Bude to největší primární veřejná nabídka akcií (IPO) v historii, uvedl dnes server CNBC.

Firma nabídne akcie na burzách v Šanghaji a Hongkongu. Pokud vše půjde hladce, předstihne Ant Group loňskou nabídku akcií energetické společnosti Saudi Aramco, v té době největší na světě.


Ant Group je dominantním provozovatelem mobilních plateb v Číně. Cenu akcií pro vstup na burzu v Šanghaji firma stanovila na 68,8 jüanu. Nabídnout jich hodlá 1,67 miliardy. Dostala by se tak před zatím největší IPO v Číně z roku 2010. Agricultural Bank of China tehdy prodejem akcií získala 10,1 miliardy dolarů.


Cenu akcií k obchodování na burze v Hongkongu, kde jich nabídne stejný počet, společnost Ant stanovila na 80 hongkongských dolarů. Podle propočtů a při zohlednění kurzových výkyvů by tak mohla firma celkem získat zhruba 34,5 miliardy dolarů.


Velké čínské investiční fondy podle agentury Reuters očekávají, že na šanghajském trhu Star Market, který byl spuštěn loni v červnu a který je obdobou amerického technologického trhu Nasdaq, budou akcie Ant upsány za 69 jüanů za kus.


I kdyby společnost Ant Group získala prodejem akcií jen 34,4 miliardy dolarů, vysoko překoná firmu Saudi Aramco. Saúdskoarabská energetická společnost loni v prosinci při vstupu na burzu v Rijádu získala asi 29,4 miliardy dolarů.


Zdroj: ČTK



"Ant Group vlastní největší čínskou platformu pro digitální platby. Ta nese název Alipay a slouží více než jedné miliardě uživatelů."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top