investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Americký zákon o snížení inflace (IRA) a vliv na energetický sektor

18.04.2023

Tento zákon zahrnuje pobídky, díky nimž je většina čistých technologií ve velkém měřítku rentabilní...

Goldman Sachs očekává, že americký zákon o snižování inflace (IRA) poskytne do roku 2032 pobídky v odhadované výši 1,2 bilionu dolarů a vytvoří tak nejpříznivější regulační prostředí v historii čistých technologií. Tento zákon zahrnuje pobídky, díky nimž je většina čistých technologií - solární a větrná energie, elektromobily a skladování, stejně jako bioenergie, čistý vodík a zachycování uhlíku - ve velkém měřítku rentabilní. Výzkum odhaduje, že dopad IRA by mohl do roku 2050 podpořit celkové investice do infrastruktury ve výši 11 bilionů dolarů. Očekává se, že IRA podnítí investice do technologií obnovitelných zdrojů energie ve výši přibližně 3 bilionů dolarů, které by mohly zdvojnásobit množství energie vyrobené v důsledku břidlicové revoluce před 15 lety. Břidlicový boom umožnil USA vyrábět levnou energii srovnatelnou rozsahem a účinností s Blízkým východem. Obnovitelná energie může USA pomoci udržet si roli světového lídra v oblasti nákladů.

Největší dopad bude mít IRA pravděpodobně v odvětví dopravy. Modifikované daňové úlevy pro nové elektromobily a komerční čistá vozidla sníží náklady na čistší možnosti dopravy, stejně jako rozšíření úvěrů na biopaliva a případně vytvoření udržitelného leteckého paliva. Investice do čisté energetiky se rovněž ukáží jako klíčové pro tuto obnovitelnou revoluci, vzhledem k tomu, že výroba energie byla v roce 2021 zodpovědná za přibližně 30 % emisí uhlíku v USA. Energetická infrastruktura hraje významnou roli v trendech elektrifikace dopravy, průmyslu, budov a výroby ekologického vodíku. Goldman Sachs odhaduje, že celková poptávka po elektřině v USA se do roku 2050 zvýší 2,5krát oproti roku 2021, což si vyžádá investice do obnovitelných zdrojů ve výši 6,6 bilionu dolarů. To zahrnuje budování solárních a větrných elektráren, rozšiřování, modernizaci a digitalizaci energetických sítí a zařízení pro skladování energie v užitkovém měřítku. Obnovitelné zdroje energie (s výjimkou jaderné a vodní energie) by mohly růst do roku 2050 přibližně o 9 % ročně a do roku 2030 představovat 44 % celkové výrobní kapacity a do roku 2050 80 %.

Více o inflaci a jak může ovlivnit investování najdete zde v článku: co je inflace?

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top