investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Americké trhy se včera propadly o zhruba 5 procent

06.02.2018

Americké trhy včera ztratily nakonec až 5 % poté, co flash crash pokračovala i po uzavření indexů. Oslabovaly také komodity. Bezprostředním důvodem byl ...

Americké trhy včera ztratily nakonec až 5 % poté, co flash crash pokračovala i po uzavření indexů. Oslabovaly také komodity. Bezprostředním důvodem byl prudký růst amerických úrokových sazeb po pátečních lepších než očekávaných pátečních datech z amerického trhu práce, která způsobila obavy z rostoucích inflačních tlaků. Celkové ztráty amerických indexů z lednového vrcholu činí již zhruba 10 %.

 

Za extrémní růst volatility mohou mimo jiné automatické strategie risk parity a prodejů volatility. Risk parity strategie automaticky snižují velikost pozic při růstu volatility. Takže prodávají pozice do poklesu a tím jej prohlubují a dál živí. Jde po podobnou situace jako v roce 1987, kdy hedžování přes index způsobilo a živilo prudký pokles indexu S&P 500.

 

Index volatility večer a v noci vyletěl až na 33 bodů z cca 10 před několika týdny a o cca 100 % za jeden den. U některých investorů dochází k margin callům a dnes ráno amerického času po otevření trhů dojde k likvidaci dalších pozic, které nesplňují margin call. K růstu VIX přispěla i expirace nejbližších futures na tento index.

 

Křivka vix futures se dostala do silné tzv. bakwardace až do 4. měsíce. Bakwardace je stav, kdy hodnota termínových kontraktů na volatilitu v blízkých měsících je vyšší než vzdálenější hodnoty  Zbytek křivky termínových kontraktů volatility také výrazně vzrostl až cca na 19 bodů.

 

Ztráty většiny indexů rozvíjejících se trhů nejsou tak drastické jako u amerických protějšků, nicméně, futures na evropské akciové trhy očekávají otevření cca 3 až 4 % v mínuse.

 

Správci dvou ETF fondů na volatilitu ProShare Capital Management LLC a Janus Henderson Group plc (VelocityShares) budou řešit, zda produkty zlikvidují, jelikož došlo k jednodenní ztrátě o více než 80 %.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top