investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Americké akcie vykázaly třetí čtvrtletní pokles za sebou

01.10.2022

Akciový trh tlačí dolů obavy, že zvyšování úrokových sazeb v reakci na vysokou inflaci stáhne ekonomiku do recese...

Americké akcie dnes výrazně oslabily a vykázaly již třetí čtvrtletní pokles za sebou. Akciový trh tlačí dolů obavy, že zvyšování úrokových sazeb v reakci na vysokou inflaci stáhne ekonomiku do recese. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil 1,71 procenta a uzavřel na 28.725,51 bodu. Širší index S&P 500 se snížil o 1,51 procenta na 3585,62 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, klesl rovněž o 1,51 procenta na 10.575,62 bodu.

Za celé třetí čtvrtletí Dow Jonesův index ztratil téměř 6,7 procenta. Index S&P 500 se snížil o téměř 5,3 procenta a Nasdaq klesl o zhruba 4,1 procenta. "Pro akciový trh to bylo velmi bolestivé čtvrtletí," uvedl analytik Tim Ghriskey ze společnosti Ingalls & Snyder.

Americká centrální banka (Fed) minulý týden na svém zasedání potřetí za sebou zvýšila úrokové sazby o 0,75 procentního bodu. Základní úrok Fedu tak stoupl do rozpětí tři až 3,25 procenta, tedy na nejvyšší úroveň za 14 let. "Panuje nejistota ohledně Fedu a jeho schopnosti udržet ekonomiku v chodu během boje s inflací," uvedl Ghriskey.

K dnešnímu poklesu akciového trhu výrazně přispěl výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike, který ohlásil pokles čtvrtletního zisku. Cena akcií společnosti Nike se dnes propadla o téměř 13 procent. Firma se potýká s růstem nákladů a negativními důsledky silného dolaru.

Na devizovém trhu dnes americký dolar nepatrně posiloval vůči euru, v centru pozornosti obchodníků zůstává vývoj úrokových sazeb v eurozóně a ve Spojených státech. Krátce po 22:00 SELČ jednotná evropská měna vůči dolaru ztrácela zhruba desetinu procenta a pohybovala se v těsné blízkosti 0,98 USD.

Statistický úřad Eurostat dnes uvedl, že meziroční míra inflace v eurozóně v září stoupla na nové rekordní maximum deset procent ze srpnových 9,1 procenta. Údaje podporují očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) v říjnu přikročí k dalšímu výraznému zvýšení úrokových sazeb. V agresivním zvyšování úrokových sazeb však zřejmě bude pokračovat také americká centrální banka.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že spotřebitelské výdaje v USA se v srpnu meziměsíčně zvýšily o 0,4 procenta, tedy výrazněji, než očekávali analytici. Cenový index výdajů na osobní spotřebu meziměsíčně stoupl o 0,3 procenta po červencovém poklesu o 0,1 procenta.

Meziroční růst cenového indexu činil 6,2 procenta, což představuje více než trojnásobek dvouprocentního cíle Fedu. "To bude udržovat tlak na zvyšování úrokových sazeb a na růst dolaru," uvedl podle agentury Reuters analytik devizového trhu Adam Button ze společnosti Forexlive.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top