investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Americké akcie po zveřejnění zápisu ze zasedání Fedu výrazně oslabily

07.01.2022

Akcie ve Spojených státech dnes výrazně oslabily, protože zápis z prosincového zasedání americké centrální banky (Fed)...

Akcie ve Spojených státech dnes výrazně oslabily, protože zápis z prosincového zasedání americké centrální banky (Fed) naznačil možnost rychlejšího zvyšování úrokových sazeb. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 1,07 procenta a uzavřel obchodování na 36.407,11 bodu. Před zveřejněním zápisu přitom vystoupil až na nové rekordní maximum 36.952,65 bodu.

Širší index S&P 500 dnes klesl o 1,94 procenta na 4700,58 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se snížil dokonce o 3,34 procenta na 15.100,17 bodu.


Představitelé Fedu se podle zápisu domnívají, že oživování ekonomiky a růst inflace by si mohly vyžádat dřívější a rychlejší zvyšování úrokových sazeb, než se předpokládalo. Zápis rovněž uvádí, že podle některých představitelů by měl Fed relativně brzy po zahájení zvyšování úroku začít snižovat objem dluhopisů ve svém vlastnictví.


Výrazně dnes oslabovaly akcie velkých technologických podniků, které bývají citlivé na růst úrokových sazeb. Cena akcií společnosti Apple například klesla o zhruba 2,7 procenta a cena akcií firmy Microsoft se propadla o 3,8 procenta.


Na devizovém trhu dolar po zveřejnění zápisu smazal část předchozích ztrát, protože rychlejší růst úroků v USA by zvýšil atraktivitu americké měny. Euro si vůči dolaru krátce po 22:00 SEČ připisovalo zhruba dvě desetiny procenta na 1,1311 USD. Před zveřejněním zápisu se dnes jednotná evropská měna vyšplhala až na 1,1346 USD, plyne z údajů agentury Bloomberg.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Cena akcií je dána budoucími zisky. Ty je třeba diskontovat na současnou hodnotu, což při očekávaném utahování měnové politiky škodí zvláště menším růstovým akciím z technologického sektoru.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top