investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Americká společnost Intel bude vyrábět čipy pro firmy Amazon a Qualcomm

27.07.2021

Americký výrobce mikroprocesorů Intel bude vyrábět čipy pro konkurenční firmu Qualcomm a pro...

Americký výrobce mikroprocesorů Intel bude vyrábět čipy pro konkurenční firmu Qualcomm a pro cloudovou divizi internetové společnosti Amazon AWS. Intel to uvedl v pondělí, kdy také představil plán, jak chce ve smluvní výrobě dohnat asijské konkurenty - tchajwanskou firmu TSMC a jihokorejskou Samsung. Díky inovacím se hodlá do roku 2025 stát znovu lídrem ve výrobě čipů.

Intel výrobě čipů dominoval desítky let a je stále jejich největším výrobcem na světě. V poslední době ale nabral ve srovnání s asijskou konkurencí zpoždění ve vývoji. Od doby, kdy společnost Apple představila svůj první chytrý telefon, se jen těžce přizpůsoboval odklonu od osobních počítačů k mobilním zařízením. Stálo ho to podíl na trhu a někteří zákazníci si dokonce začali čipy vyrábět sami. Předchozí slávu má firmě vrátit manažer Pat Gelsinger, který se do Intelu vrátil po přestávce ve společnosti VMware a v únoru nastoupil na pozici generálního ředitele.


Intel chce zintenzivnit inovace a změnit přístup používaný k měření pokroku ve výrobě čipů. Podle názoru firmy poskytuje současný systém asijským konkurentům nespravedlivou výhodu. Čipový gigant představil technologii s označením Intel 20A, která má zvýšit citlivost a účinnost tranzistorů v čipu.


Podle analytika společnosti Wedbush Securities Matta Brysona ale investory oznámení Intelu neuklidnilo. Zdůraznil, že podle časové osy, kterou firma představila, bude trvat roky, než Intel dožene tchajwanského rivala TSMC. Akcie Intelu od začátku roku zpevnily asi o devět procent a v pondělí uzavřely na 54,31 USD. Od jara ale citelně oslabily, v dubnu vystoupily nad 68 dolarů.


Zdroj: ČTK




"Nedostatek čipů trápí mnoho firem po celém světě. Například Daimler oznámil, že kvůli nedostatku čipů pozastaví provoz ve dvou továrnách v Německu."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top