investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Americká rozvážková firma DoorDash převezme finského rivala Wolt

11.11.2021

Americká společnost DoorDash převezme finský start-up Wolt Enterprises, který se stejně jako ona specializuje na rozvoz jídla...

Americká společnost DoorDash převezme finský start-up Wolt Enterprises, který se stejně jako ona specializuje na rozvoz jídla objednaného přes internet a který působí i v České republice. Firmy to v úterý uvedly ve společném sdělení. DoorDash za finského rivala zaplatí akciemi, hodnota transakce dosahuje zhruba sedmi miliard eur (téměř 177 miliard Kč).

Firmy jako DoorDash těží z vysoké poptávky, která se objevila za pandemie. Uzávěry a další omezení zavedená v mnoha zemích kvůli šíření infekce covidu-19 totiž způsobila, že lidé začali mnohem více objednávat služby přes internet, kde to bylo možné. Očekává se ale, že tento boom v nadcházejících měsících poleví, uvedla agentura Reuters.


DoorDash je ve svém oboru největší firmou v USA, oznámenou transakcí nyní expanduje do Evropy. Wolt bude pokračovat pod stejným názvem a značkou i se stejným týmem. Převzetí se neprojeví na jeho službách ani aplikaci a nebude mít vliv ani na zákazníky, uvedl v tiskové zprávě Jan Skalník, který se stará o komunikaci českého Woltu. Transakce by měla být uzavřena v první polovině příštího roku.


DoorDash je největší rozvážkovou službou specializovanou na jídlo v USA. Společnost založená v roce 2013 působí také v Kanadě, Austrálii a Japonsku. Technologický start-up Wolt vznikl v roce 2014 ve Finsku. Nyní působí ve 23 zemích včetně České republiky, kam vstoupil v roce 2018.


"Firmě DoorDash se podařilo vybudovat impozantní podnik na jednom z nejdůležitějších trhů světa, zatímco my pocházíme z malé země, a tak jsme se velmi brzy museli naučit umění expanze do zahraničí," uvedl spoluzakladatel a generální ředitel Woltu Miki Kuusi. Šéf společnosti DoorDash Tony Xu poznamenal, že obě firmy teď budou moci obsluhovat kolem 700 milionů lidí.


Většina firem, které se specializují na rozvoz jídla, stále hospodaří se ztrátami. Mezitím se snaží nabídku služeb vylepšit tak, aby jim byznys přinášel zisk. Podle analytiků se proto dá očekávat, že tento sektor čeká vlna fúzí a akvizic.


Transakce, při které DoorDash získá evropského rivala Wolt, bude v tomto odvětví jednou z největších. Už loni v červnu převzala nizozemská společnost Just Eat Takeaway za 7,3 miliardy USD americkou firmu Grubhub, v červenci téhož roku pak společnost Uber oznámila, že za 2,65 miliardy USD převezme firmu Postmates.


Akcie DoorDash ještě v úterý večer po oznámení transakce v elektronických systémech po skončení obchodování zpevnily skoro o 19 procent. Převzetím Woltu se totiž firma dostane na dalších 22 trhů, včetně Německa, Srbska, Chorvatska, Maďarska, Dánska, Švédska a Izraele.


Zdroj: ČTK

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Společnost DoorDash vstoupila na burzu před rokem. Tehdy získala prodejem akcií 3,37 miliardy dolarů.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top