investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Americká kryptoměnová banka Silvergate je v dobrovolné likvidaci

09.03.2023

Podnik utrpěl ztráty po dramatickém loňském kolapsu kryptoměnové burzy FTX...

Americká holdingová společnost Silvergate Capital se rozhodla ukončit aktivity a zahájit dobrovolnou likvidaci své kryptoměnové banky Silvergate. Firma to oznámila ve středu v tiskové zprávě. Její akcie na to zareagovaly poklesem o více než 35 procent. Podnik utrpěl ztráty po dramatickém loňském kolapsu kryptoměnové burzy FTX, a je tak další z řady obětí současných turbulencí na kryptoměnovém trhu.

Společnost Silvergate Capital už dříve uvedla, že zkoumá, zda dokáže zůstat provozuschopná. Minulý týden v pátek pozastavila svou platební síť Silvergate Exchange Network, která umožňovala jejím zákazníkům provádět převody 24 hodin denně. Banka Silvergate uvedla, že vrátí všem klientům vklady v plné výši.

"Ve světle nedávného vývoje v oboru a regulačních opatření se společnost Silvergate domnívá, že uspořádané zastavení aktivit banky a dobrovolná likvidace je tím nejlepším postupem," stojí ve středečním sdělení firmy Silvergate Capital.

Silvergate se podle analytika XTB Štěpána Hájka s problémy potýkala už několik měsíců. Z velké části kvůli krachu FTX a následným výběrům depozit, které dotlačily banku k postupné likvidaci bezpečných aktiv, jako jsou například státní dluhopisy a poukázky. Ty za sebou mají propad o více než 30 procent, banka proto musela realizovat mohutné ztráty, aby dokázala uspokojit výběry, když prodala aktiva téměř za šest miliard dolarů (134 miliard Kč).

"Případ Silvergate není příčinou, ale důsledkem velmi špatného roku pro krypto průmysl. Bitcoin se drží nad 20.000 USD a od začátku roku vzrostl o 30,4 procenta na 21.645,60 USD. Základy pro další růst však s krachem Silvergate dále oslabují. Na trhu jsou i další rizika. Potenciální krach největšího stablecoinu tether, kde stále nedošlo k důvěryhodnému auditu aktiv, by mohl stáhnout cenu bitcoinu k 10.000 USD," řekl ČTK Hájek.

Podle ředitele největšího tuzemského obchodníka s kryptoměnami Bit.plus Martina Stránského se konec Silvergate krátkodobě může projevit oslabením krypta. "Z dlouhodobého pohledu bude mít pro trh spíše ozdravný efekt," uvedl Stránský.

Vztahy se Silvergate minulý týden přerušilo několik jejích partnerů, včetně významných firem, jako je Coinbase Global a Galaxy Digital. Kryptoměnová burza Coinbase uvedla, že v Silvergate nemá žádnou klientskou ani firemní hotovost. Šéf kryptoměnové burzy Binance Changpeng Zhao řekl, že jeho společnost neutrpěla v důsledku pádu firmy Silvergate žádné ztráty na majetku.

Silvergate vznikla jako malá banka v Kalifornii v roce 1988, v roce 2019 vstoupila na burzu. Záhy se začala zajímat o kryptoměny a stala se jednou z oblíbených bank v odvětví kryptoměn. Její konec ukazuje rozsah dopadu na odvětví digitálních aktiv po krachu FTX, která loni v listopadu vyhlásila bankrot, když jí nezbývaly peníze na výběry zákazníků.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top