investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Americká inflace přesně strefila očekávání

12.01.2023

Přehled analytika BHS

„Prosincová inflace USA znovu vykázala výrazný pokles, kde hlavním činitelem byly ceny pohonných hmot, většina položek ovšem pořád vykazuje mírný růst,“ říká analytik BHS Timur Barotov

Dnes se ve Spojených státech zveřejnily statistiky celkové a jádrové inflace za měsíc prosinec předešlého roku. Růst celkové inflace se očekával meziročně na hodnotě 6,5 procent a meziměsíčně se předpokládal pokles růstu o 0,1 procent. Skutečné údaje se přesně strefily na tyto odhady. Jedná se tak o další výrazné snížení inflačního růstu, kdy celková inflace v listopadu dosahovala hodnoty 7,1 procent. Stejně tak i jádrová inflace rostla přesně podle očekávání rychlostí 5,7 procent meziročně a 0,3 procent meziměsíčně.  V listopadu přitom rostla o 6 procent meziročně.

Ke zpomalení růstu celkové inflace přispěly nejvíce poklesy cen pohonných hmot. Naopak rychleji rostly ceny bydlení, služeb spojených s distribucí zemního plynu a ceny elektřiny. Největším tahounem inflace směrem dolů tak byly ceny pohonných hmot, neboť většina položek vykázala meziměsíčně růst. Před zveřejněním statistiky futures trhy na hlavní akciové indexy obchodovaly s exponenciálním růstem v zelném teritoriu. Po zveřejnění statistiky došlo k velmi strmému propadu a futures se tak dostaly do červených čísel. 

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top