investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Amazon začne doručovat zásilky pomocí dronů

15.06.2022

Uvedení služby závisí na schválení regulačních úřadů a zprvu se bude týkat pouze města Lockeford...

Americká společnost Amazon letos začne v Kalifornii doručovat zásilky pomocí bezpilotních letounů. Internetový prodejce to oznámil na svém blogu. Uvedení služby závisí na schválení regulačních úřadů a zprvu se bude týkat pouze města Lockeford, které má zhruba 4000 obyvatel. Amazon nicméně počítá s tím, že doručování zásilek posléze rozšíří. Podnik zavedení dronů slibuje už několik let, uvedla dnes BBC.

"Slib doručovat pomocí dronů se často jevil jako sci-fi," uvedl Amazon. "Později v tomto roce se však zákazníci společnosti Amazon žijící v kalifornském Lockefordu stanou jedněmi z prvních, kteří budou dostávat zásilky prostřednictvím služby Prime Air," dodal podnik. "Jejich zpětná vazba (...) pomůže vytvořit službu, která se bude bezpečně rozšiřovat, aby splňovala potřeby zákazníků všude na světě."

Drony budou létat i mimo dohled člověka, který je bude ovládat. Budou používat senzory, aby se vyhnuly jiným letadlům, lidem, domácím zvířatům a překážkám.

Sliby, že firma bude doručovat zboží bezpilotními letadly, byly Amazonu v minulosti vyčítány. Kritici měli za to, že firma chce získat pozornost médií a přilákat zákazníky ke služby Prime.

Zakladatel podniku Jeff Bezos v roce 2013 slíbil, že do pěti let zaplní oblohu flotilou doručovacích dronů. O šest let později Amazon oznámil, že bude zákazníkům doručovat pomocí dronů "během několika měsíců".

V prosinci 2016 společnost provedla úspěšnou zkoušku v britském městě Cambridge - balíček tam byl doručen pomocí dronu za 13 minut. Od té doby Amazon vyzkoušel v této oblasti spolupráci s americkým maloobchodním řetězcem Walmart a s kurýrními společnostmi FedEx a UPS.

"Zákazníci v Lockefordu uvidí na stránkách Amazonu zboží, které lze doručit prostřednictvím služby Prime Air," uvedl Amazon. "Objednávku zadají jako obvykle a posléze obdrží odhadovaný čas dodání a budou moci stav objednávky sledovat," dodala firma. "Dron přiletí na určené místo doručení, klesne na dvorek zákazníka a bude se vznášet v bezpečné výšce. Poté zásilku bezpečně uvolní a vznese se zpět do výšky."


Zdroj: ČTK

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Amazon založil Jeff Bezos v Bellevue ve Washingtonu v červenci 1994. Společnost začala jako online tržiště pro knihy, ale rozšířila se o prodej dalších produktů. Amazon převýšil svou tržní kapitalizací společnost Walmart v roce 2015. Tím se stal nejhodnotnějším maloobchodním řetězcem ve Spojených státech.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top