investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Alphabet propustí 12.000 lidí

20.01.2023

Rozhodnutí má okamžité dopady na zaměstnance ve Spojených státech, v jiných zemích...

Americká technologická společnost Alphabet propustí asi 12.000 lidí, což je více než šest procent její pracovní síly. Firma, do které patří také internetový vyhledávač Google, to dnes uvedla ve sdělení zaměstnancům. Rozhodnutí má okamžité dopady na zaměstnance ve Spojených státech, v jiných zemích tento proces kvůli místním zákonům potrvá déle.

Plán Alphabetu představuje nejnovější hromadné propouštění v technologickém sektoru. Přichází jen několik dní poté, co softwarová společnost Microsoft oznámila, že se rozloučí s 10.000 zaměstnanci.

Alphabet bude pracovní místa rušit napříč týmy. O práci přijdou lidé z náboru, inženýrské a produktové týmy i vedoucí pracovníci. Propouštět se bude celosvětově. Podnik nabídne zaměstnancům ve Spojených státech 16 týdnů odstupného plus dva týdny za každý další rok, který ve firmě odpracovali, uvedl generální ředitel Alphabetu Sundar Pichai.

Zpráva přichází v období ekonomické nejistoty, kdy rostoucí úrokové sazby prodražují firmám úvěry. Google a Microsoft zároveň masivně investují do nové oblasti softwaru známé jako generativní umělá inteligence, uvedla agentura Reuters, které na chystané propouštění v Alphabetu upozornila.

"Jsem přesvědčen o obrovské příležitosti, která před námi stojí, díky síle našeho poslání, hodnotě našich produktů a služeb a našim počátečním investicím do AI (umělé inteligence - poznámka ČTK)," oznámil zaměstnancům na firemním blogu Pichai ve sdělení nadepsaném "Těžké rozhodnutí, které nás připraví na budoucnost".

Kromě Alphabetu a Microsoftu v posledních týdnech a měsících masivně propouštějí i další technologické společnosti. Internetový prodejce Amazon začátkem roku oznámil, že zruší přes 18.000 pracovních míst. Meta Platforms, což je mateřská společnost Facebooku, v listopadu uvedla, že propustí více než 11.000 zaměstnanců, asi 13 procent své pracovní síly. Firma se potýká s poklesem reklamních zakázek a rostoucími náklady. Provozovatel sociální sítě Twitter pod vedením Elona Muska propustil koncem loňského roku více než polovinu zaměstnanců.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top