investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ceny potravin v České republice klesají tři měsíce v řadě

17.04.2024
cenaekonomikavýrobačesko

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

17.04.2024
evropapenízeusačesko

Alibaba roste jako startup. Tržby se zvýšily o 61 procent

24.08.2018

Společnost Alibaba nedávno zveřejnila další kvartální výsledky. Ty potvrzují dosavadní fokus firmy na expanzi tržeb ve stávajících segmentech i investice do nových perspektivních oblastí. Orientace na růst zákonitě negativně dopadá na marže. Investoři jsou prozatím trpěliví, ale je možné, že v budoucnu začnou Alibabu za nízké marže trestat.

Společnost Alibaba nedávno zveřejnila další kvartální výsledky. Ty potvrzují dosavadní fokus firmy na expanzi tržeb ve stávajících segmentech i investice do nových perspektivních oblastí. Orientace na růst zákonitě negativně dopadá na marže. Investoři jsou prozatím trpěliví, ale je možné, že v budoucnu začnou Alibabu za nízké marže trestat.

Meziroční růst celkových tržeb společnosti Alibaba momentálně dosahuje neuvěřitelných 61 procent. Takové tempo růstu je typické spíše pro malé agilní startupy než pro firmu s tržní kapitalizací téměř půl bilionu dolarů a s více než půl miliardou aktivních uživatelů.

Nová oblast cloudových služeb aktuálně roste meziročním tempem neuvěřitelných 93 procent, a i když podíl na tržbách je zatím “pouze” méně než desetinový, jde rozhodně o perspektivní odvětví a zdroj dalšího růstu pro firmu. Tempo růstu tržeb v hlavním segmentu online a mobilního prodeje dosahuje 61 procent. Na povrchu tato čísla vypadají mimořádně dobře. Ale nic není zadarmo. Takže kde je zakopaný pes?

V první řadě je drtivá většina 61procentního růstu hlavního segmentu tažena nárůstem průměrné útraty na uživatele. Celkový počet aktivních ročních uživatelů roste pouze mizivým tempem něco přes 4 procenta. Průměrná roční útrata průměrného uživatele se zvýšila zhruba o 57 procent. Je takové tempo udržitelné? Jak dlouho mohou online a mobilní kupující více než zdvojnásobovat svou útratu každé dva roky? Navíc bezmála 80 procent tohoto růstu počtu uživatelů pocházelo z měst druhé a další kategorie. To ale v měřítku Číny pořád znamená milionová města. Jinými slovy se Alibaba po pokrytí největších a nejziskovějších měst nyní musí soustředit na růst v menších a zákonitě méně výnosných městech. To znamená, že růst počtu uživatelů a jejich ziskovost pro firmu opravdu začíná narážet na své limity, mimo jiné i kvůli konkurenci. Ziskovost tedy bude pravděpodobně nadále klesat a tržby budou závislé na růstu objemu útraty. Investoři by zcela jistě více ocenili, kdyby rychleji rostl onen základní prapůvodní ukazatel počtu aktivních kupujících. Podobný trend, tedy rapidní zpomalování růstu počtu aktivních uživatelů, vidíme i u řady technologických gigantů v USA.

Druhým základním úskalím rychlého růstu tržeb Alibaby je negativní dopad na ziskové marže. Ty rapidně klesají, byť celkový objem zisku se pořád zvyšuje díky závratnému růstu tržeb. Firma tedy z každé koruny tržeb vydoluje méně zisku než před rokem a meziroční růst zisku je dosažen pouze vyšším objemem tržeb. Pokud by objem tržeb klesal, zisk by byl meziročně nižší. Upravený provozní zisk aktuálně roste meziročně tempem “pouze” okolo 22 procent.

Třetí příčina růstu tržeb spočívá v řadě akvizic jiných firem. Růst tedy není čistě organický. Holding Alibaba nyní obsahuje přes 900 společností. Ruku na srdce: může být v silách interních finančních ředitelů holdingu nebo externích analytiků v tomto slepenci firem se dokonale vyznat, efektivně jej řídit na plný výkon a určit jeho hodnotu či výhled? Na druhé straně tento slepenec představuje velký “rybník”, ze kterého může Alibaba jednotlivé firmy vybírat a prodat je částečně, nebo zcela na burze. V některých případech může při jejich IPO inkasovat více, než zaplatila při nákupu, nebo za jejich interní vývoj.


Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Alibaba roste závratným tempem, ale investoři začnou čím dál více hledět i na ziskové marže, protože jak poměr P/S, tak P/E je velmi vysoký a zahrnuje vysoké tempo budoucího růstu. Jakékoli zpomalení růstu tržeb nebo zisků se může výrazně projevit na ceně akcií. Pokračování růstu dle očekávání pak může znamenat velmi atraktivní dvouciferné roční zhodnocení investice pro trpělivé akcionáře."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS








Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top