investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Akciový index Dow Jones pokořil hranici 30.000 bodů

25.11.2020

Americký akciový index Dow Jones dnes poprvé v historii překročil psychologicky důležitou hranici...

Americký akciový index Dow Jones dnes poprvé v historii překročil psychologicky důležitou hranici 30.000 bodů. Za růstem akcií stojí pokroky při vývoji vakcíny proti covidu-19 i zpráva, že americký prezident Donald Trump pověřil svůj tým, aby zahájil práce na předání moci nově zvolenému prezidentovi Joeu Bidenovi.

Index Dow Jones zahrnuje třicet předních amerických podniků. Dnes si připsal 1,54 procenta a uzavřel na 30.046,24 bodu. Pokořit hranici 30.000 bodů se mu podařilo necelé čtyři roky poté, co v lednu 2017 poprvé překonal 20.000 bodů.


Letos v březnu se přitom index v důsledku obav z hospodářských dopadů pandemie covidu-19 vrátil hluboko pod hranici 19.000 bodů. Následně však oživil, a to za pomoci rozsáhlých opatření na podporu ekonomiky.


V poslední době akciové trhy těží z rostoucích nadějí, že ekonomika se díky vývoji vakcín dokáže vymanit z negativních dopadů šíření koronaviru. K dnešnímu růstu akcií podle agentury AP přispěla rovněž informace, že Bidenovou kandidátkou na post ministryně financí bude někdejší šéfka americké centrální banky Janet Yellenová.


"Investoři začínají být optimističtí ohledně příštích šesti měsíců," uvedl podle agentury Reuters analytik Mike Zigmont ze společnosti Harvest Volatility Management. "V poslední době se objevila řada pozitivních zpráv o vakcínách. To spolu se zprávou, že začíná předávání moci Bidenově administrativě, odstraňuje řadu nejistot ohledně budoucnosti," dodal.


Širší index amerických akcií S&P 500 si dnes připsal 1,62 procenta na 3635,41 bodu. Index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 1,31 procenta na 12.036,79 bodu. Výrazný nárůst dnes vykázaly například akcie výrobce elektromobilů Tesla, jehož tržní hodnota tak poprvé překonala hranici půl bilionu dolarů.


Nárůst dnes zaznamenaly rovněž evropské akciové trhy. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 si připsal 0,91 procenta a obchodování zakončil na 392,39 bodu. To představuje jeho nejvyšší závěrečnou hodnotu od konce února.


"Investoři se nevěnují možným krátkodobým rizikům a soustředí se pouze na optimismus ohledně vakcíny ve spojení s příznivým politickým vývojem v USA," uvedl analytik Craig Erlam z firmy OANDA.


Na devizovém trhu americký dolar kvůli růstu zájmu o rizikovější aktiva oslaboval. Kolem 22:00 SEČ si euro vůči dolaru připisovalo 0,4 procenta na 1,1988 USD.


Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, ve stejnou dobu vykazoval pokles o zhruba 0,3 procenta na 92,203 bodu. Nacházel se však nad tříměsíčním minimem, na které sestoupil během pondělí.


Zdroj: ČTK



"Ceny akcií neodráží současný stav věcí, ale vyhlíží budoucí vývoj. Po vzniku celé řady vakcín proti koronaviru mnozí investoři uvěřili, že je jen otázkou času, kdy se s pandemií vypořádáme. Chtějí proto mít nakoupené akcie, které v éře obnovy ekonomiky po koronaviru zřejmě budou dál narůstat na ceně."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top