investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Akcionáři NortonLifeLock schválili návrh na sloučení s českým Avastem

05.11.2021

Akcionáři americké softwarové společnosti NortonLifeLock schválili návrh na sloučení s českým výrobcem antivirových programů...

Akcionáři americké softwarové společnosti NortonLifeLock schválili návrh na sloučení s českým výrobcem antivirových programů Avast. Akcionáři Avastu budou o návrhu hlasovat později, uvedla dnes firma v tiskové zprávě. Oba podniky se na sloučení dohodly v srpnu, Američané za Avast nabídli až 8,6 miliardy dolarů (až 189 miliard Kč), konkrétní částka záleží na způsobu dokončení transakce.

"Správní rady společností Avast a NortonLifeLock 10. srpna 2021 oznámily, že dosáhly dohody na podmínkách doporučené fúze Avastu s NortonLifeLock," připomíná Avast letní dohodu o sloučení obou firem. "Avast a NortonLifeLock nyní s potěšením oznamují, že na mimořádné valné hromadě NortonLifeLock, která se v souvislosti s touto fúzí konala 4. listopadu 2021, jsme obdrželi potřebný souhlas akcionářů NortonLifeLock," uvedl dnes Avast.


Generální ředitel Avastu Ondřej Vlček už v srpnu avizoval, že fúze by měla být dokončena nejdříve za devět až deset měsíců a že nová firma ponese název, o kterém zatím nebylo rozhodnuto. "Také ta transakce musí projít přes všechna regulatorní schvalování, a to v celé řadě zemí, kde ty společnosti působí. Z toho důvodu očekáváme samotné uzavření transakce až někdy v polovině příštího roku, do té doby budou obě firmy působit samostatně," řekl tehdy Vlček.


Avast dnes také uvedl, že jeho akcionáři budou o návrhu hlasovat 18. listopadu v Londýně. Účast je možná i na dálku přes videohovory. Vlček už v létě upozornil, že po spojení obou firem vznikne společnost, která bude jednou z dvaceti největších softwarových společností na světě. Současní akcionáři Avastu v ní budou vlastnit 14 až 26 procent akcií.


Avast působí na trhu od roku 1988 a jeho akcie se obchodují na pražské a londýnské burze. Je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení. Dodává bezpečnostní programy pro počítače a mobilní zařízení. Jeho produkty využívá přes 435 milionů uživatelů po celém světě, z velké části bezplatně.


NortonLifeLock má nyní tržní hodnotu kolem 14,5 miliardy dolarů, v době oznámení transakce se pohybovala kolem 16 miliard USD. Firma na trhu dříve působila pod názvem Symantec.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Mezi rizika pro společnost Avast patří poskytování přednastavených služeb v rámci operačních systémů. Zákazníci si začínají zvykat, že mohou mít základní služby kyberbezpečnosti zdarma a již je nic nenutí platit další peníze za specializovaný software.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top