investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Akcionáři Monety odsouhlasili spojení s bankovní částí PPF

21.12.2021

Akcionáři Moneta Money Bank dnes souhlasili se spojením s bankovní částí PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský...

Akcionáři Moneta Money Bank dnes souhlasili se spojením s bankovní částí PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy (Zonky). Valná hromada zároveň schválila financování transakce, tedy navýšení základního kapitálu banky pro úpis nových akcií. Akcionáři odsouhlasili i vyplacení dividend z minulých let v celkové výši 1,53 miliardy korun, což odpovídá třem korunám na akcii. ČTK to řekla mluvčí banky Zuzana Filipová. Spojením vznikne podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB.

Akvizicí získá Moneta od skupiny PPF sto procent akcií skupiny Air Bank za kupní cenu 25,90 miliardy korun. Z 80 procent bude financována z peněz, které Moneta získá od svých nynějších akcionářů za úpis 255,500.000 nově vydaných akcií, zbylých 20 procent bude financováno z kapitálu banky. Pro spojení Monety s PPF v klíčovém bodu jednání valné hromady hlasovalo 77,85 procenta akcionářů. Proti bylo 21,93 procenta.


Akcionář PPF a ředitel Home Creditu Jean-Pascal Duvieusart vnímá byznys Monety a skupiny Air Bank jako vzájemně se doplňující. Připomněl, že PPF potvrzuje svůj již dříve deklarovaný záměr zachovat obchodování nové spojené banky na pražské burze.


Rozložení vlastnického podílu v Monetě nyní nelze predikovat, vše mají v rukou akcionáři, tedy do jaké míry využijí nabídky úpisu v prvním kole. Spurný již dříve vyjádřil připravenost stát v čele nově vzniklého subjektu. "Minimálně v nadcházejících několika měsících se ale na stávajícím stavu nic nezmění a obě banky budou fungovat paralelně vedle sebe," podotkla Filipová.


Při červnovém hlasování pro spojení hlasovalo necelých 62 procent akcionářů, bylo třeba souhlasu tří čtvrtin. Nyní místo 75procentního podílu souhlasících stačil pouze dvoutřetinový. Předkupní právo na nově vydané akcie, jimiž se má financovat 80 procent dnes odsouhlaseného obchodu, už totiž neměla pouze PPF jako minule, ale všichni akcionáři Monety, upozornil analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda. Řadový akcionář Monety tak podle něj dnes stál před atraktivnější nabídkou, než byla ta červnová.


Úpis bude dvoukolový, v prvním kole budou všem akcionářům Monety nabídnuty nové akcie za cenu 82 korun na akcii, kdy každé dvě stávající akcie Monety umožní jejich vlastníkovi upsat jednu novou. V případném druhém kole pak budou všichni akcionáři upisovat akcie za 90 korun. PPF se zároveň zavázala upsat všechny nové akcie, nabízené v druhém kole.


"Jsme velmi rádi, že potřebná většina akcionářů vyjádřila s akvizicí a jejím financováním souhlas. Věříme, že akvizice skupiny Air Bank vytvoří silného českého bankovního šampiona pro živnostníky a drobnou klientelu na tuzemském bankovním trhu,“ uvedl předseda představenstva Monety Tomáš Spurný.


Analytik Tomáš Pfeiler uvedl, že z pohledu bilanční sumy, tedy velikosti celkových aktiv, by se nově vzniklý subjekt nacházel v ČR na šestém místě. Celková aktiva sloučené entity dosahují 479 miliard Kč. Pokud bude pokračovat rychlý organický růst, mohla by podle něj Moneta v dohledné době předběhnout Raiffeisenbank a UniCredit, jejichž aktiva přesahují 500 miliard korun.


Kupní cena bude zaplacena při vypořádání akvizice, jejíž datum je předběžně stanoveno na červenec příštího roku v závislosti na získání regulatorních svolení. Vypořádání akvizice musí předcházet souhlas České národní banky a Národní banky Slovenska a také získání antimonopolního souhlasu Evropské komise.


Ráno se zhruba desítka aktivistů z iniciativy Zastavme špinavé prachy snažila přesvědčovat akcionáře přicházející na valnou hromadu, aby nehlasovali pro plánované spojení. Spojení Monety se skupinou PPF a případně uhlobaronem Pavlem Tykačem by bylo pro Monetu i životní prostředí devastující, řekl novinářům mluvčí iniciativy Petr Doubravský. Tykač vlastní přes šest procent akcií Monety a usiluje o navýšení.


Smlouvu o spojení odsouhlasili letos v červnu akcionáři Monety, ale zároveň tehdy odmítli navrhovaný model financování. Největším akcionářem Monety je s 29,94 procenta akcií skupina PPF.


Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky se tehdy změnilo z dřívějšího GE Money Bank v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Na bankovním trhu jsou patrné dva silné trendy. Jedná se o digitalizaci a postupující regulaci. Digitalizace umožňuje stále více procesů v bankách řídit centrálně. Význam poboček klesá, protože stále více záležitostí lze obstarat na internetu. Tento trend je doprovázen propouštěním bankovních zaměstnanců a zvyšujícím se tlakem na efektivitu. Postupující regulace činí bankovní sektor stále méně prostupným. Banky budou muset narůst do kritické velikosti, aby se jim vyplácelo implementovat nové regulace. Tím bude docházet k uzavírání trhu pro nové hráče. Zároveň bude vytvářen tlak na propojování stávajících struktur.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top