investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Akcionáři ČS a Unipetrolu mají poslední šanci přihlásit se o své nároky

27.08.2021

O stovky milionů korun mohou přijít lidé, kteří se do letošního podzimu nepřihlásí o svoje nároky spojené...

O stovky milionů korun mohou přijít lidé, kteří se do letošního podzimu nepřihlásí o svoje nároky spojené s vlastnictvím akcií společností Česká spořitelna a Unipetrol. Ukazují to odhady představitelů služby Zapomenuté miliardy, která pomáhá lidem nalézt a zpeněžit zapomenuté akcie získané v rámci kuponové privatizace 90. let.

Za několik týdnů vyprší v případě obou těchto akciových společností tříletá promlčecí lhůta, po jejímž uplynutí vytěsnění menšinoví akcionáři ztratí nejen nárok na protiplnění za vytěsnění, ale také všechny dosud nevyzvednuté dividendy. V naprosté většině případů přitom akcie, o něž se na takzvaných nezařazených majetkových účtech nikdo nestará, patří lidem, kteří cenné papíry nabyli před desítkami let v rámci kuponové privatizace.


V případě petrochemické společnosti Unipetrol vyprší lhůta 30. září, nároky vytěsněných akcionářů České spořitelny budou ztraceny 5. listopadu. "Tisíce lidí pak mohou navždy přijít o peníze, na které mají plný nárok, stačí se jen přihlásit o svá vlastnická práva. Právě teď tak má každý poslední šanci bezplatně si ověřit, zda mezi majitele zapomenutých akcií náhodou nepatří také,” uvedl autor projektu Zapomenuté miliardy Daniel Surmař.


V případě nálezu hodnotných akcií se služba postará o následné kroky. Lidé tedy nemusejí chodit do banky či makléřské společnosti ani vyplňovat formuláře od investičního dotazníku až po dokumenty proti legalizaci výnosů z trestné činnosti. Od projektu Zapomenuté miliardy obdrží nabídku na odkup a pokud ji využijí, dorazí jim peníze na účet.


Služba od svého spuštění před dvěma měsíci pomohla desítkám tisíc Čechů najít majetek za více než 300 milionů korun. Průměrný věk nálezce akcií z dob kuponové privatizace v rámci služby Zapomenuté miliardy činí 62 let. Průměrná nalezená částka v rámci služby Zapomenuté miliardy činí 25 až 30 tisíc korun, výjimkou ale nejsou ani statisícové nálezy.


Poplatek klient hradí ve chvíli, kdy pro něj služba najde hodnotné akcie, a navíc mu předloží nabídku na jejich odkup. Pokud se lidé zaregistrují a zjistí, že jim žádné hodnotné cenné papíry nepatří, je pro ně služba zdarma. Provozovatelem služby je fintechový startup Stock Convertor.


Zdroj: ČTK




"Existují 4 firmy obchodované na Burze cenných papírů Praha, 19 firem obchodovaných na tuhu RM-SYSTÉM a více než 50 veřejně neobchodovaných firem, jejichž akcie se nachází na nezařazených majetkových účtech. Pouze hodnota nevyplacených a dosud nepromlčených dividend z akcií těchto společností se pohybuje kolem 2,3 miliardy korun."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top