investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Akcionáři České zbrojovky prodali 6 procent akcií

08.04.2022

Celkem šlo o 2,030.000 akcií, což představuje šest procent základního kapitálu společnosti...

Vybraní akcionáři České zbrojovky Group SE dokončili prodej části jejich akcií ve zrychleném úpisu cílícího na vybrané investory. Celkem šlo o 2,030.000 akcií, což představuje šest procent základního kapitálu společnosti. Cena za jednu akcii byla stanovena na 555 Kč. Firma o tom dnes informovala ČTK.

Z toho 1,350.000 kmenových akcií bylo prodáno z vlastnictví České zbrojovky Partners SE, 300.000 akcií z držby předsedy představenstva České zbrojovky Jana Drahoty a 380.000 akcií předsedy dozorčí rady Lubomíra Kovaříka. Po dokončení prodeje se celkový objem volně obchodovaných akcií firmy zvýší na 7,686.140 akcií, což představuje 22,8 procenta základního kapitálu společnosti.

"Nabídka akcií ve zrychleném úpisu reaguje na dlouhodobou poptávku investorů po našich akciích, kterou stávající nízký free float (volně obchodované akcie) nemohl uspokojit. Věříme, že vyšší likvidita povede k vyššímu zájmu dalších investorů a učiní tak akcii atraktivnější,“ uvedl Drahota.

Vyšší nabídka akcií by také měla přispět k nižší rozkolísanosti ceny akcie a tržní cena by tak měla lépe odrážet skutečnou hodnotu společnosti. "Zůstáváme i nadále strategickými investory a věříme v další růst výkonu naší skupiny," uvedli Kovařík a majoritní akcionář společnosti René Holeček.

Jde o standardní nástroj, který se používá například během úpisu dodatečných akcií, řekl ČTK analytik Tomáš Pfeiler. Emitent kontaktuje investiční banku, která osloví vybrané zájemce z řad institucionálních investorů. Jde většinou o rychlý proces, který nezabere více než dva dny, podotkl.

Určitý negativní dopad na kurz akcie na burze to podle něj mít může. Když institucionální investoři nakupovali akcie za 555 Kč, tak část z nich zvolila možnost prodat některé akcie na burze. S tím koresponduje pokles kurzu akcií. Ve středu se obchodovaly na 612 Kč, ve čtvrtek poklesly na 581 korun. Zároveň byl ten den zobchodovaný nadprůměrný objem akcií, podotkl Pfeiler.

Česká zbrojovka Group je společně si dceřinými společnostmi jedním z předních výrobců ručních palných zbraní. Její součástí je závod Česká zbrojovka z Uherského Brodu, dále do něj patří společnosti Colt´s Manufacturing Company, Colt Canada Corporation, CZ-USA, 4M Systems a CZ Export Praha. Holding drží také menšinový podíl ve společnosti Spuhr i Dalby, švédském výrobci optických montážních řešení pro zbraně. Skupina zaměstnává více než 2000 lidí v ČR, USA, Kanadě, Německu a Švédsku. Zbrojovka loni v květnu dokončila koupi amerického výrobce zbraní Colt Holding Company LLC.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Česká zbrojovka Group má dlouhodobě stabilní marže, které jsou vyšší oproti konkurentům. To je dáno zaměřením na automatizaci výroby.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top