Vaše investiční příležitosti

Meta Platforms

Virgin Galactic

VISA

Sony

Akcie Tesla

Kontroverzní průkopník elektromobility

Tesla je velmi známá, poměrně mladá a momentálně i jedna nejhodnotnějších automobilek současnosti. Zaměřuje se výhradně na výrobu elektromobilů a souvisejících technologií, jako jsou baterie a čistá energie obecně. Aktuálně pro Teslu pracuje 110 tisíc lidí po celém světě. Tento závod vyprodukoval dle statistik od roku 2009 přes 1,9 milionu vozů a ovládl tak skoro 80% amerického trhu s elektromobily.


Historie společnosti Tesla

I když se společností Tesla je neodmyslitelně spojeno jméno jejího generálního ředitele Elona Muska, firmu v roce 2003 založili Martin Eberhard a Marc Tarpenning. Sám Musk se stal spolumajitelem až později díky své investici ve výši 7,5 milionu dolarů. Společným úsilím se trojici v roce 2006 podařilo přivést na trh svůj první model Roadster, inspirovaný základy sportovního vozu Lotus Elise. Vzhledem k nízké váze se Roadster mohl pochlubit dojezdem 320 km na jedno nabití. Tento model se však dostal ještě mnohem dál, když jej Tesla nechala vynést až do vesmíru. Po oběžné dráze tak dodnes krouží i se svým „řidičem“ figurínou Starman a do vzduchoprázdna mu k tomu z autorádia vyhrává píseň Space Oddity od Davida Bowieho.

V roce 2008 nadobro firmu opustili původní zakladatelé a vedení se ujal Musk. Tomu se o rok později podařilo přesvědčit americkou vládu k půjčce ve výši 450 milionů dolarů. Další přísun kapitálu firmě přinesl v roce 2010 vstup na burzu. Volné prostředky se podařilo investovat do nových technologií. Firma je představila v roce 2012 ve svém Modelu S, který sklidil nevídaný úspěch ve všech koutech světa a spolu s následujícími modely X a Y vynesl Teslu na novou úroveň. V roce 2013 tak společnost triumfálně splatila svůj dluh vládě s devítiletým předstihem. Dalším úspěchem se stalo uvedení Modelu 3, který se v roce 2017 stal nejrychleji prodávaným vozem historie. Už 24 hodin po představení na něj Tesla přijala neuvěřitelných 180 000 objednávek. V roce 2019 pak firma představila svou vizi elektrického pick-upu Cybertruck. I přes zpoždění ve výrobě, která měla původně začít už na konci roku 2021, je pro firmu tento model velkým příslibem do budoucnosti. V průběhu let se společnosti podařilo také vystavit síť nabíjecích stanic Supercharger. Ty poskytují majitelům vozů Tesla bezplatné dobíjení na více než 35 tisících míst po celém světě.



Akcie Tesla na burze

Akcie Tesly jsou na trhu uvedeny na burze cenných papírů Nasdaq pod zkratkou TSLA a vzhledem k jejich prudkému nárůstu patří mezi jedny z nejdiskutovanějších. V roce 2021 dosáhla cena těchto akcií svého historického maxima a mnoho investorů a analytiků je přesvědčeno, že Teslu čeká ještě bohatá budoucnost. Poptávka po vozech Tesly totiž stále roste i díky všeobecné elektrifikaci v auto průmyslu. Kapacitě výroby by pak měly pomoct nové továrny v Německu a v Texasu. Pro produkční možnosti firmy je také důležité, že je schopna sama vyrobit některé klíčové komponenty, jako jsou baterie. Potenciál Tesly dále zvyšují její nové modely v čele s Cybertruckem, kterým se firma chystá obsadit novou kategorii pick-upů. Tohoto typu aut se přitom jen v USA prodává na 2 miliony kusů ročně. V delší budoucnosti může Tesla získat na hodnotě i díky informacím, které její auta za jízdy shromažďují pomocí různých kamer a zabudovaných navigačních přístrojů. Podle některých odhadů by mohla mít tato data v budoucnosti hodnotu ve stovkách miliard dolarů.

Využijte příležitosti

Zaujala vás tato akcie a zajímá vás více o možnostech investování? Stačí zde zanechat kontakt a váš vzkaz. Jeden z našich odborníků se vám brzy ozve, vše vysvětlí a provede vás celou cestou za rozšířením vašeho portfolia.

Kontaktní údaje

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top