Vaše investiční příležitosti

Meta Platforms

Virgin Galactic

VISA

Tesla

Microsoft

Hegemon softwarové revoluce

Microsoft Corporation je dominantním hráčem na globálním trhu s počítačovými softwary a operačními systémy. Zabývá se datovými službami a vyrábí také osobní počítače a další elektroniku. Jeho nejznámější produkty snad není třeba představovat – nejspíš každý čtenář těchto řádků se v poslední době setkal s Windows, Office, Edge nebo Teams. Celosvětově známá je také herní konzole Xbox a tablety i notebooky Surface. Microsoft se dlouhodobě drží v popředí žebříčku nejhodnotnějších firem světa. V roce 2019 jako třetí společnost v historii překonal Microsoft svou hodnotou bilion dolarů.


Historie společnosti Microsoft

Příběh technologického giganta začíná u neméně známého Billa Gatese, který se svým přítelem Paulem Allenem v roce 1975 založil firmu na výrobu sofwaru do mikropočítačů – zkrácené Microsoft. V té době již oba stavěli na zkušenostech s programováním počítačů Altair. Díky tomu se jim podařilo vyvinout svůj první operační systém Xenix a podepsat smlouvu s IBM. Firma tak začala raketově růst a připisovat si úspěch za úspěchem. Už v této době například vyvinul Microsoft první počítačovou myš, jejíž základní design zůstal dodnes stejný. Paul Allen kvůli nemoci z vedení firmy odešel a už čistě pod vedením Gatese vstoupila firma v roce 1985 na burzu. Ve stejném roce vychází první verze Windows a MS DOS. Během devadesátých let pak stále rostoucí Microsoft prakticky definoval uživatelskou zkušenost s počítači. Vznikají MS Office, Internet Explorer i nové verze Windows. Rozšířenost programů MS byla tak jednoznačná, že firma musela před soudem několikrát obhájit, že nezneužívá svého postavení.

Na přelomu milénia se vedení firmy ujímá Steve Ballmer a Gates již jako nejbohatší muž planety ustupuje do pozadí. Firma posílila svou pozici i v rostoucím odvětví videoher a v roce 2001 představila první Xbox. Microsoft také dlouhodobě nakupuje firmy z příbuzných odvětví. Příkladem je Skype a později Nokia, která měla společnosti otevřít cestu na trh s mobilními telefony. Tento směr však Microsoftu nevyšel a v roce 2018 se této ambice definitivně vzdává. Microsoft dále vyrábí notebooky i tablety Surface a vlastní také byznysovou sociální síť LinkedIn.



Akcie Microsoft

Microsoft má dlouhodobě dominantní postavení a ať už se nám to líbí nebo ne, dokáže ji asertivně využívat. Již dlouho je známá interní politika označená jako EEE – Embrace, Extend, Extinguish – tedy přijmout, rozšířit a zadusit. V praxi tak firma aktivně vyhledává inovativní programy, pohlcuje je a díky své pozici již pod svou značkou rozšiřuje mezi miliony svých uživatelů. Tím tak efektivně likviduje konkurenci již v zárodku. Většina dnes vyrobených počítačů v sobě má již nainstalovaný systém Windows, který uživatelé automaticky platí při jejich pořízení. I díky tomu se Microsoft už od poloviny 90. let stabilně drží mezi nejhodnotnějšími firmami světa.

Cenu akcií označených MSFT v druhé dekádě 21. století tlačil dopředu rozvoj technologických firem, jehož vrchol přišel v celém odvětví v době covidových restrikcí, které vystřelily poptávku po domácích počítačích. I když Microsoftu vyrostla konkurence v podobě Apple a Google, lze si jen těžko představit, že by tento technologický obr o své dominantní postavení na trhu přišel. S rostoucím množstvím uživatelů IT na světě tak ruku v ruce bude přibývat i uživatelů počítačových, videoherních nebo virtuálních produktů od Microsoftu.

Akcie společnosti Microsoft se na americké burze Nasdaq obchodují pod zkratkou MSFT a dlouhodobě se pohybují téměř na špičce těch nejhodnotnějších. Rokem 2004 započalo čtvrtletní vyplácení dividendy akcionářům Microsoftu a pokračuje i dnes. Obecně se investorům vyplatí průběžně pozorovat čtvrtletní zprávy a počet uživatelů služeb Microsoftu, protože to bude v budoucnu udávat jeho směr na akciovém trhu a potencionální možnost obsadit první příčku a nahradit tak Apple.

Využijte příležitosti

Zaujala vás tato akcie a zajímá vás více o možnostech investování? Stačí zde zanechat kontakt a váš vzkaz. Jeden z našich odborníků se vám brzy ozve, vše vysvětlí a provede vás celou cestou za rozšířením vašeho portfolia.

Kontaktní údaje

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top