Vaše investiční příležitosti

Meta Platforms

Virgin Galactic

VISA

Tesla

Akcie Boeing

Boeing - symbol amerického letectví

The Boeing Company patří k největším globálním společnostem. Zabývá se produkcí letecké techniky a příslušenství ve více než 150 zemích světa a působí v leteckém i vojenském průmyslu. Globálně zaměstnává přes 150 000 lidí. Boeing na svých palubách přepravuje asi 90% celkového světového nákladu a ročně vyrobí přes 700 kusů letounů. Mimo jiné distribuuje satelity, kosmické lodě a zbraně. Za zmínku stojí i skutečnost, že 50% příjmů společnosti tvoří právě zbrojní průmysl. Soupeře nachází pouze v evropském Airbusu, který je jedinou firmou na světě, která ve výrobě dopravních letadel dokáže Boeingu konkurovat.


Historie společnosti

Historie firmy sahá až do roku 1916, kdy ji založil William Edward Boeing. Ve své továrně v Seattlu začal vyrábět první modely hydroplánů, o které brzo projevila zájem armáda. Se vstupem USA do války se tak začalo firmě dařit. S rozvojem poválečného civilního letectví se tak rozvíjel i Boeing. Nejdříve šlo především o poštovní letouny, ale už v roce 1929 firma vyvinula první letadlo pro osobní přepravu. Po tom, co společnost opustil její zakladatel, se vedení ujal Claire Egvedt, který včas pochopil, že budoucnost patří velkým letadlům. A tak na prahu druhé světové války vzniká pravidelná transatlantická linka, provozovaná Boeingem 314, který unesl až 90 pasažérů.

Během válečných let továrny Boeingu vyráběly slavné bombardéry B-29 a B-17. Pod rukama zaměstnankyň (během války zde pracovaly téměř výhradně ženy) tak vznikalo až 350 letadel měsíčně. Po válce však přišel propad, který firma ustála jen s obtížemi díky dalším armádním zakázkám a rozvoji nových civilních letadel. V roce 1958 přichází první proudový dopravní letoun Boeing 707 a v šedesátých letech pak model 727, který se stal prvním civilním letadlem, jehož bylo vyrobeno přes 1000 kusů.

Firma se rozšířila a postavila obří haly, kde následně vznikaly i slavné modely 737 a 747. V té době se Boeing velmi aktivně účastnil dobývání vesmíru a stal se klíčovým dodavatelem pro NASA. To se však firmě vymstilo v 70. letech, kdy vláda ukončila program Apollo a zároveň přišlo skokové zdražení paliva. Firma upadla do hluboké krize a propustila polovinu zaměstnanců. I z této situace se však dostala a v dalších dekádách slavila úspěchy s novými letadly jako 777 a 787 Dreamliner i s revizemi těch starších. Například spuštění nové generace modelu 737 z něj udělalo nejprodávanější letadlo historie letectví.

V roce 2005 se firma spojila se svým dlouhodobým konkurentem ve výrobě bojových letounů, firmou Lockheed Martin a společně obě firmy založily společnost United Launch Alliance, která se stala největším dodavatelem raketových střel pro americkou armádu.

Aktuální graf vývoje akcií Boeing


Akcie Boeing na burze

Akcie Boeingu spadají pod newyorskou burzu NYSE. Vývoj ceny akcií označených jako BA je relativně volatilní. Vynikajícím obdobím pro jejich držitele byl rok 2017, kdy hodnota Boeingu raketově vystoupala na vlně růstu globální ekonomiky. Negativní vliv na cenu akcií BA však můžou mít i nenadálé události. K těm došlo v roce 2018 a 2019, kdy havarovaly letouny 737 MAX, což vzbudilo důvodné podezření ze systémové chyby stroje.

Další ranou pak byla pandemie COVID-19, která ochromila cestování a s ním i poptávku po nových letadlech. Další vývoj je proto obtížně odhadnutelný. V dlouhodobém horizontu je však zřejmé, že Boeing zůstává obří korporací provázanou s vládou USA a proto je jeho pád velmi málo pravděpodobný. Naopak vzhůru firmu táhnou armádní zakázky, kterých bude se zhoršenou bezpečnostní situací ve světě spíše přibývat. Dá se tedy čekat že akcie Boeing stále porostou.

Využijte příležitosti

Zaujala vás tato akcie a zajímá vás více o možnostech investování? Stačí zde zanechat kontakt a váš vzkaz. Jeden z našich odborníků se vám brzy ozve, vše vysvětlí a provede vás celou cestou za rozšířením vašeho portfolia.

Kontaktní údaje

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top